Pokrenut će izmjenu zakona
359

Budimir pozvao prognane Hrvate iz RS-a da podrže "Prvi mart"

Piše: E. G.
Emir Suljagić i Živko Budimir
Emir Suljagić i Živko Budimir
Predstavnici Koalicije organizacija civilnog društva "Prvi mart" danas su u Sarajevu imali sastanak s predsjednikom Federacije BiH Živkom Budimirom, koji je, kako navode iz "Prvog marta", pozvao prognane i raseljene Hrvate iz BiH da daju podršku Koaliciji.

U Koaliciji navode da je Budimir ovom prilikom pozvao raseljene Hrvate i njihova udruženja da pokažu građansku odgovornost i prijavom prebivališta u svojim prijeratnim mjestima stanovanja daju doprinos izgradnji Bosne i Hercegovine u kojoj će svi građani, bez obzira na etničku, vjersku i nacionalnu pripadnost, biti jednaki na svakom njenom koraku.

Koordinator Koalicije "Prvi mart" Emir Suljagić je nakon sastanka za Klix.ba kazao kako se predsjednik Federacije obavezao da će njegov Ured u najskorije vrijeme pokrenuti inicijativu za izmjenu dva ključna zakona u Federaciji koji se tiču povratnika u RS koji žive na teritoriji FBiH.

"To su dva zakona koja su nama veoma bitna, jedan manje, a to je Zakon o penzionom i invalidskom osiguranju, jer povratnici i u ovom trenutku zadržavaju penziju, a drugi je Zakon o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i porodica s djecom, tako da zaštitimo povratničke porodice u RS-u. U narednih nekoliko sedmica ćemo biti u stalnom kontaktu sa Uredom predsjednika FBiH, još danas ćemo tražiti sastanak i sa ministrom rada i socijalne politike Vjekoslavom Čamberom tako da to kooridiniramo. Danas smo imali pojedinačne sastanke sa nekoliko članova Federalnog parlamenta i izložili im plan izmjena nekoliko zakona, što će omogućiti svim povratnicima u RS da uživaju prava koja uživaju i u FBiH i nakon povratka u RS, jer je ona dio naše domovine, odnosno države BiH. Ljudi ne bi smjeli gubiti prava kao da idu, ne daj Bože, u drugu državu onog trenutka kada se vrate na svoja prijeratna prebivališta. Počeli smo rješavati i te pravne prepreke koje su kreirane u posljednjih 20 godina, a važno nam je i da imamo podršku predsjednika FBiH i dviju najvećih partija u tom entitetu", kazao je Suljagić.

Predstavnici Koalicije "Prvi mart" danas će imati sastanke i sa zvaničnicima nekih drugih političkih partija, među kojima i su razgovarali i sa predsjednikom SBiH Amerom Jerlagićem.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu u potpunosti podržava aktivnosti Koalicije "Prvi mart", a prije svega one koje se odnose na ustavnu ravnopravnost svih naroda i građana u Republici Srpskoj, sapćeno je nakon sastanka iz ove stranke.

"Takođe, na današnjem sastanku iskazana je potreba punog političkog jedinstva probosanskih stranaka na narednim izborima 2014.godine", navodi se u saopćenju SBiH.

Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik sinoć je ponovio svoje ranije stavove o lokalnim izborima u Srebrenici. Kazao je, gostujući na RTRS-u, da je u Srebrenici bilo "prijavljivanja samo zbog lažiranja izbora" te je dodao da organi RS-a sada "pripremaju svu neophodnu dokumetaciju za sve te pojedince i svi oni će biti procesuirani te će biti podignute krivične prijave zbog lažnog glasanja".

"Ne znam kada je Dodik umislio da je ovo '83. godina i da je on postao Centralni komitet Saveza komunista. Ali, drago mi je da je Dodik sinoć prvi put izjavio da odustaje od Dejtonskog mirovnog sporazuma i time pokazao da je voljan žrtvovati čak i mir u ovoj zemlji samo da ne izgubi vlast", kazao je Suljagić.