{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Budimir pozvao prognane Hrvate iz RS-a da podrže "Prvi mart"

9.1.2013. u 13:16
9.1.2013. u 14:15
359
15
Budimir pozvao prognane Hrvate iz RS-a da podrže "Prvi mart"
359
Budimir pozvao prognane Hrvate iz RS-a da podrže "Prvi mart"
Emir Suljagić i Živko Budimir
Predstavnici Koalicije organizacija civilnog društva "Prvi mart" danas su u Sarajevu imali sastanak s predsjednikom Federacije BiH Živkom Budimirom, koji je, kako navode iz "Prvog marta", pozvao prognane i raseljene Hrvate iz BiH da daju podršku Koaliciji.
U Koaliciji navode da je Budimir ovom prilikom pozvao raseljene Hrvate i njihova udruženja da pokažu građansku odgovornost i prijavom prebivališta u svojim prijeratnim mjestima stanovanja daju doprinos izgradnji Bosne i Hercegovine u kojoj će svi građani, bez obzira na etničku, vjersku i nacionalnu pripadnost, biti jednaki na svakom njenom koraku.

Koordinator Koalicije "Prvi mart" Emir Suljagić je nakon sastanka za Klix.ba kazao kako se predsjednik Federacije obavezao da će njegov Ured u najskorije vrijeme pokrenuti inicijativu za izmjenu dva ključna zakona u Federaciji koji se tiču povratnika u RS koji žive na teritoriji FBiH.

"To su dva zakona koja su nama veoma bitna, jedan manje, a to je Zakon o penzionom i invalidskom osiguranju, jer povratnici i u ovom trenutku zadržavaju penziju, a drugi je Zakon o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i porodica s djecom, tako da zaštitimo povratničke porodice u RS-u. U narednih nekoliko sedmica ćemo biti u stalnom kontaktu sa Uredom predsjednika FBiH, još danas ćemo tražiti sastanak i sa ministrom rada i socijalne politike Vjekoslavom Čamberom tako da to kooridiniramo. Danas smo imali pojedinačne sastanke sa nekoliko članova Federalnog parlamenta i izložili im plan izmjena nekoliko zakona, što će omogućiti svim povratnicima u RS da uživaju prava koja uživaju i u FBiH i nakon povratka u RS, jer je ona dio naše domovine, odnosno države BiH. Ljudi ne bi smjeli gubiti prava kao da idu, ne daj Bože, u drugu državu onog trenutka kada se vrate na svoja prijeratna prebivališta. Počeli smo rješavati i te pravne prepreke koje su kreirane u posljednjih 20 godina, a važno nam je i da imamo podršku predsjednika FBiH i dviju najvećih partija u tom entitetu", kazao je Suljagić.

Predstavnici Koalicije "Prvi mart" danas će imati sastanke i sa zvaničnicima nekih drugih političkih partija, među kojima i su razgovarali i sa predsjednikom SBiH Amerom Jerlagićem.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu u potpunosti podržava aktivnosti Koalicije "Prvi mart", a prije svega one koje se odnose na ustavnu ravnopravnost svih naroda i građana u Republici Srpskoj, sapćeno je nakon sastanka iz ove stranke.

"Takođe, na današnjem sastanku iskazana je potreba punog političkog jedinstva probosanskih stranaka na narednim izborima 2014.godine", navodi se u saopćenju SBiH.


Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik sinoć je ponovio svoje ranije stavove o lokalnim izborima u Srebrenici. Kazao je, gostujući na RTRS-u, da je u Srebrenici bilo "prijavljivanja samo zbog lažiranja izbora" te je dodao da organi RS-a sada "pripremaju svu neophodnu dokumetaciju za sve te pojedince i svi oni će biti procesuirani te će biti podignute krivične prijave zbog lažnog glasanja".

"Ne znam kada je Dodik umislio da je ovo '83. godina i da je on postao Centralni komitet Saveza komunista. Ali, drago mi je da je Dodik sinoć prvi put izjavio da odustaje od Dejtonskog mirovnog sporazuma i time pokazao da je voljan žrtvovati čak i mir u ovoj zemlji samo da ne izgubi vlast", kazao je Suljagić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: