|

Dodik: Neprihvatljivo dovođenje Bošnjaka kako bi samo glasali u RS i otišli

Dodik: Neprihvatljivo dovođenje Bošnjaka kako bi samo glasali u RS i otišli
2
F
FENA
30.12.2012. u 16:53
114
komentara
2

dijeljenja
Dodik: Neprihvatljivo dovođenje Bošnjaka kako bi samo glasali u RS i otišli Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Presjednik Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je danas u Višegradu da RS „neće ostati mirna na najave da se ovdje dovede 100.000 Bošnjaka koji će glasati, da bi napravili novu političku strukturu, a zatim otišli".
"Nećemo ostati mirni na tu aktivnost i za nas je to neprihvatljivo", rekao je Dodik.

Dodaje da svaki Bošnjak, koji hoće da se vrati i živi u RS je dobro došao i može da živi slobodno, ali da je neprihvatljiva „svaka spekulacija iz Sarajeva o dovođenju 100.000 ljudi koji bi glasali, a nakon mjesec dana bi se vratili u Federaciju“.

Tvrdi i da nije tačno da je Srebrencica uspješan primjer toga.

"Srebrenica je neuspješan primjer njihove politike", ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima.

"Mi to nećemo dozvoliti. Niko nas neće "namagarčiti", dodao je također entitetski predsjednik navodeći da je "RS trajna kategorija i da ona zna šta radi i donijet će zakone koji neće moći da ignoriše bilo ko".

Komentirajući izjavu novoizabranog predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK) Mustafe ef. Cerića "da Bošnjačko pitanje na Balkanu nije vjersko, već nacionalno i da se svi Bošnjaci svijeta moraju probuditi", Dodik je rekao da je "njegova poruka Bošnjacima da se manu Republike Srpske".

Kazao je da "Cerić i 'ostali' ponovo pokušavaju da konfrontiraju na nacionalnoj osnovi Srbe i Bošnjake".

"Mi se moramo razgraničiti u svakom pogledu. Bosna ne pripada njima, ovdje u Višegradu ni u Banjoj Luci. Ovo je Republika Srpska, koja je dio BiH i to je nesumnjivo", kazao je, između ostalog, Dodik.

On ne spori da svi imaju slobodu kretanja i druge slobode, ali da "ne mogu da se bave spekulacijama te da nam pokažu, u nekoj ranoj fazi, da im njihov brojčani sastav omogućava da nas preglasaju i da oni odrede kako ćemo mi živjeti i ovdje biti majorizirani".

"Uvijek ću se boriti protiv toga", dodao je Dodik.

Entitetski predsjednik je ovu izjavu dao danas u Višegradu, gdje je, u "Andrićgradu" prisustvovao otvaranju ulica nazvane "Mlada Bosna".

On i režiser Emir Kuturica ponovili su ranije tvrdnje o "velikom projektu" koji predstavlja ovaj grad od kamena.

Današnjem otvaranju ulice Mlada Bosna i nekih poslovnih objekata nije prisustvovao novi načelnik Višegrada Slaviša Mišković iz SDS-a.
Prijavi grešku


Komentari (114)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...