Stav Koalicije
0

"Prvi mart" je građanski odgovor na institucionalizirani rasizam u RS

Klix.ba
Sa potpisivanja Koalicije "1.mart" (Foto: Davorn Sekulić/Arhiv/Klix.ba)
Sa potpisivanja Koalicije "1.mart" (Foto: Davorn Sekulić/Arhiv/Klix.ba)
Koalicija organizacija civilnog društva "Prvi mart" osuđuje neodgovorne i neinformirane izjave predsjednika SNSD-a Milorada Dodika kojima otvoreno dovodi u pitanje pravo na povratak, slobodu kretanja i slobodu izbora prebivališta građana Bosne i Hercegovine koji proizlaze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustava BiH i Aneksa 7.

"Podsjećamo da Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustav i zakoni BiH, ali i njenih entiteta garantiraju prava i slobode povratka, kretanja i izbora prebivališta svim građanima Bosne i Hercegovine bez obzira na njihovu etničku, vjersku i nacionalnu pripadnost na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. Stoga, Dodik napadajući i prijeteći ukidanjem ovih ustavnih, zakonskih, ali i civilizacijskih normi na kojima je izgrađena Evropska unija vraća Bosnu i Hercegovinu u vrijeme prije potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma", stoji u saopćenju koalicije "Prvi mart".

u saopćenju se dalje navodi kako građani Bosne i Hercegovine, znaju da njihova prava "nisu niti će ikada biti u rukama, odnosno u milosti Milorada Dodika i da će imati onoliko prava za koliko se izbore protiv administracije, odnosno aparata represije koji nesrbima nudi status podjarmljene i obespravljene većine na 49 posto teritorije naše zemlje".

"Aparthejd koji je Milorad Dodik u RS uveo neće i ne može opstati. Dodik ima pravo da laže i da na lažima gradi svoju politiku, ali sada je jasno da su ga laži o poštivanju Dejtona dovele u direktnu konfrontaciju sa mirom i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Na koncu, njegov pokušaj da umiri "ljude u RS", još jednom, nakon rasističkih izjava o tome kako mu ne mogu suditi "sudije muslimani", pokazuje da nesrbe uopšte ne smatra ljudima. Ne postoji bolja ilustracija vrijednosti protiv kojih se bori koalicija "Prvi mart" od njegove jučerašnje izjave o "ljudima u RS" i neljudima koji vrše najezdu na vlastite kuće i imanja", navodi se u saopćenju koalicije.

Dalje ističu kako je "Prvi mart" široka građanska koalicija koja je demokratski, ustavan i zakonit odgovor na Dodikovu dugogodišnju politiku poricanja genocida i svakodnevnog vrijeđanja i gaženja po onome što građani ove zemlje smatraju najsvetijim.

"Koalicija "Prvi mart" se bori za pravo da svi budemo isti i jednaki na svakom koraku naše zemlje. Nijedan pedalj ove zemlje nije isključivo bilo čiji. Pred Ustavom i zakonima ove zemlje svi moramo biti jednaki i uživati jednaka prava. Naša borba je borba za krajnje granice slobode u Bosni i Hercegovini i kao što smo uspjeli u Srebrenici uspjećemo i u nakani da svima koji to žele omogućimo da dvadeset godina kasnije glasačkim listićem i olovkom na Opštim izborima za dvije godine u RS godine iznesu svoj stav o nasilju koje su preživjeli i njegovim tekovinama", saopćeno je iz koalcije "Prvi mart".