Inicijativa "Glasaću za Srebrenicu"
101

"Milorad Dodik je potpuno izgubio vezu sa stvarnošću"

Anadolija
Srebrenica
Srebrenica
Povodom jučerašnjih izjava entitetskog predsjednika Milorada Dodika o bojkotu i mogućem ponavljanju izbora u Srebrenici, građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu", oglasila se pisanim saopštenjem u kojem je navedeno da je "Dodik konačno doživio sudbinu koja neumitno čeka sve despote: potpuno je izgubio vezu sa stvarnošću".

"Kada njegovi (Milorad Dodik) izabrani odbornici odbiju da se pojave na sjednici Skupštine opštine Srebrenica, njihovi mandati će biti dodijeljeni sljedećem na listi po broju dobijenih glasova. I sve tako dok mandat ne dobiju oni koji će se pojaviti na sjednici Skupštine. Drugim riječima, Skupština opštine Srebrenica će biti konstituisana, sa ili bez poslanika SNSD-a, odnosno bilo koje druge partije. Narod je na zakonitim i legitimnim izborima rekao svoje i vrijeme je da i Dodik shvati da postoje politički procesi i događaji u Bosni i Hercegovini koji nisu predmet njegove volje. Kao što postoje i ljudi koji suočeni s njegovim despotskim režimom neće podviti rep, nego će se boriti za svoja prava, kao što su u ovom slučaju uradili preživjeli genocida iz Srebrenice", saopšteno je iz građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu".

Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" najavljuje udruživanje sa drugim nevladinim organizacijama u okviru koalicije "Prvi mart".

"Svima pa i Miloradu Dodiku poručujemo da će naredni izbori biti Opšti izbori i biće održani za dvije godine, 2014. I Dodik i SNSD treba dobro da se pripreme za te izbore, jer će organizacije koje su učestvovale u inicijativi „Glasaću za Srebrenicu“, zajedno sa još najmanje trideset organizacija civilnog društva koje su do sada pokazale interes da se uključe u koaliciju civilnog društva „Prvi mart“, već početkom iduće godine započeti registraciju prognanika, interno raseljenih lica i izbjeglica na njihovim prijeratnim prebivalištima i poduzeti sve što je potrebno da im omoguće da glasaju u svojim prijeratnim prebivalištima. Njegove prijetnje krivičnim prijavama nisu ništa drugo nego prijetnje tigra od papira. Ovim putem pozivamo i Dodikove dobro plaćene savjetnike – makar one za odnose s javnošću – da entitetskog predsjednika pokušaju spriječiti u kontinuiranom i svakodnevnom brukanju na temu izbora u Srebrenici. Najvažnije, međutim, je to da nakon njegovih posljednjih izjava nema nikakve sumnje da je jedini motiv SNSD-ovih zahtjeva za izmjenu Izbornog zakona Dodika eksplicitna želja da kroji i prekraja nesrpsku izbornu volju u RS-u, odnosno sprječavanje masovne registracije građana BiH u njihovim prijeratnim prebivalištima za Opšte izbore 2014. godine. Mi ćemo iskoristiti kompletan arsenal demokratskih sredstava da zadržimo postojeća izborna pravila te se koristimo i ovom prilikom da tu poruku pošaljemo svim partijama koje ne poriču genocid i koje su na tim vrijednostima podržale zajedničku kandidaturu Ćamila Durakovića za načelnika Srebrenice", navodi se u saopštenju.