{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Dodik kao i svi građani BiH mora poštivati Ustav i zakone"

18.10.2012. u 13:22
1
"Dodik kao i svi građani BiH mora poštivati Ustav i zakone"
1
"Dodik kao i svi građani BiH mora poštivati Ustav i zakone"
Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" osuđuje izjave Milorada Dodika kojima otvoreno osporava Ustavom i zakonima BiH garantovanu slobodu kretanja i izbora prebivališta, ali i Dejtonskim sporazumom garantovano pravo na povratak svih onih koji su genocidom i etničkim čišćenjem protjerani iz svojih domova.
"Niti jedna režimska, entitetska institucija, pa ni MUP RS nije iznad Ustava i zakona ove zemlje te stoga svi građani Bosne i Hercegovine mogu slobodno birati mjesto prebivališta i odlučivati o svom povratku na mjesta odakle su protjerani ili o tome gdje na teritoriji suverene i nezavisne države Bosne i Hercegovine žele prijaviti svoje prebivalište. Niko ih u tome ne može i ne smije spriječavati. Svako ograničavanje slobode kretanja i izbora prebivališta ali i povratka progranih u svoje predratne domove negira i krši Dejtonski mirovni sporazum, Ustav i zakone BiH te prijeti miru i stabilnosti u našoj domovini", poručuju članovi ove inicijative.

"Bosna i Hercegovina nije privatna svojina Milorada Dodika, odnosno Dodikistan, već država svih njenih jednakopravnih građana čiji Ustav i zakoni regulišu pitanja slobode kretanja i slobodnog izbora prebivališta i boravišta. Stoga Miloradu Dodiku i njegovim poslušnicima poručujemo da je on samo predsjednik entiteta u kojem je više gladnih nego sitih, a ne komesar za slobodu kretanja. Inicijativa je zbog sličnih izjava i postupaka već podnijela tuce krivičnih prijava protiv policajaca i policijskih službenika koji su kao i Dodik umislili da je ovo 1992. godina i previdjeli da se JNA raspala a Milošević umro u zatvoru. Mi, građani Bosne i Hercegovine pokazali smo da je Milorad Dodik tigar od papira i kao takav i on ima pravo da se ljuti kad gubi, ali se već sad mora pomiriti sa činjenicom da Srebrenicom nikad neće upravljati", navodi se u saopćenju za javnost.

Iz Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu" pozivaju predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da podsjete Milorada Dodika da je policija "nezavisna i profesionalna institucija koja postoji da se brine o provedbi Ustava, zakona i sigurnosti građana, a ne da ispunjava političke hirove diktatora kojem je narod okrenuo leđa".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: