Inicijativa "Glasaću za Srebrenicu"
1

"Dodik kao i svi građani BiH mora poštivati Ustav i zakone"

Klix.ba
Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" osuđuje izjave Milorada Dodika kojima otvoreno osporava Ustavom i zakonima BiH garantovanu slobodu kretanja i izbora prebivališta, ali i Dejtonskim sporazumom garantovano pravo na povratak svih onih koji su genocidom i etničkim čišćenjem protjerani iz svojih domova.

"Niti jedna režimska, entitetska institucija, pa ni MUP RS nije iznad Ustava i zakona ove zemlje te stoga svi građani Bosne i Hercegovine mogu slobodno birati mjesto prebivališta i odlučivati o svom povratku na mjesta odakle su protjerani ili o tome gdje na teritoriji suverene i nezavisne države Bosne i Hercegovine žele prijaviti svoje prebivalište. Niko ih u tome ne može i ne smije spriječavati. Svako ograničavanje slobode kretanja i izbora prebivališta ali i povratka progranih u svoje predratne domove negira i krši Dejtonski mirovni sporazum, Ustav i zakone BiH te prijeti miru i stabilnosti u našoj domovini", poručuju članovi ove inicijative.

"Bosna i Hercegovina nije privatna svojina Milorada Dodika, odnosno Dodikistan, već država svih njenih jednakopravnih građana čiji Ustav i zakoni regulišu pitanja slobode kretanja i slobodnog izbora prebivališta i boravišta. Stoga Miloradu Dodiku i njegovim poslušnicima poručujemo da je on samo predsjednik entiteta u kojem je više gladnih nego sitih, a ne komesar za slobodu kretanja. Inicijativa je zbog sličnih izjava i postupaka već podnijela tuce krivičnih prijava protiv policajaca i policijskih službenika koji su kao i Dodik umislili da je ovo 1992. godina i previdjeli da se JNA raspala a Milošević umro u zatvoru. Mi, građani Bosne i Hercegovine pokazali smo da je Milorad Dodik tigar od papira i kao takav i on ima pravo da se ljuti kad gubi, ali se već sad mora pomiriti sa činjenicom da Srebrenicom nikad neće upravljati", navodi se u saopćenju za javnost.

Iz Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu" pozivaju predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da podsjete Milorada Dodika da je policija "nezavisna i profesionalna institucija koja postoji da se brine o provedbi Ustava, zakona i sigurnosti građana, a ne da ispunjava političke hirove diktatora kojem je narod okrenuo leđa".