Dan grada
233

Skaka: Stvorit ćemo neizbrisivu uspomenu na Sarajevo kakvim ga vide oni koji ga vole

Piše: A. Z.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Grad Sarajevo danas obilježava svoj dan uz poseban poklon - otvaranje Trebevićke žičare, a gradonačelnik Abdulah Skaka kaže da je Gradska uprava pod njegovim vodstvom uložila mnogo truda da gosti osjete energiju i optimizam, da starijoj generaciji evocira uspomene, a mladima probudi emociju. Krajnji cilj je stvoriti neizbrisivu uspomenu na Sarajevo kakvim ga vide oni koji ga bezuslovno vole.

Upravo je Dan grada bio povod da s gradonačelnikom razgovaramo o poslu obavljenom u dosadašnjem mandatu, planovima za ovu godinu, obilježavanju 6. aprila, Trebevićkoj žičari i drugim temama.

Dan grada će, kako kaže, biti svečan i u duhu obnovljene žičare.

"Grad Sarajevo je uložio mnogo truda da svi građani i gosti Sarajeva osjete našu energiju, optimizam i težnju da život u našem gradu bude bolji i ljepši. Zbog toga smo napravili bogat program koji će, uvjeren sam, starijim generacijama vratiti sjećanja na neka prošla vremena, a u našoj djeci probuditi emociju prema svom gradu i stvoriti neizbrisivu uspomenu o prelijepom Sarajevu kakvim ga vidimo svi mi koji ga volimo", kazao nam je Skaka.

Njegova želja je da se značajni datumi i praznici ubuduće "otvore" prema građanima, jer su to važni simboli koji povezuju sve nas i čine naš identitet.

"Potrebni su nam i skupovi u zatvorenim salama gdje se prigodnim govorima obraćaju značajne ličnosti, ali izuzetno je važno i da građani osjete prazničnu atmosferu kada su Dan nezavisnosti BiH, Dan državnosti BiH, Nova godina, Dan grada Sarajeva ili drugi značajni datumi. Mi smo uz pomoć mladih i kreativnih ljudi već krenuli tim putem i obećavam da ćemo i nastaviti", rekao je Skaka.

Upravo su duh Trebevićke žičare i atmosfera uoči prvih vožnji u posljednjih nekoliko dana neiscrpna tema kako medija tako i građana, a posebna pažnja bila je usmjerena na cijene karata. Naš sagovornik tvrdi da cijene nisu određene paušalno te da je ponuđeno najbolje rješenje.

Trebevićka žičara (Foto: Klix.ba)
Trebevićka žičara (Foto: Klix.ba)

"Gradska uprava je u projekt obnove žičare od početka uključila struku i naše relevantne institute. Konsultovan je Ekonomski institut Sarajevo koji je razradio projekcije i mnoge opcije, a na osnovu čega je JP Sarajevo d.o.o. odredilo cijene karata. Smatram da je rješenje koje imamo u ovom trenutku najbolje moguće kako bi žičara bila cijenom dostupna i posjećena", kazao je gradonačelnik.

Dodaje da su, nakon što žičara bude puštena u rad, planirane brojne aktivnosti kako bi potencijal Trebevića bio u potpunosti iskorišten.

"Trebević je prije rata imao stazu za bob i sankanje, brojna šetališta i popularna izletišta. Postoje konkretni prijedlozi da se izgradi mini skijalište i da se reaktiviraju šetališta i izletišta. Također, imamo u vidu da se radi o zaštićenom području moramo voditi računa o očuvanju prirode. Važno je napomenuti da mi sada otvaramo žičaru kao prijevozno sredstvo, a na samom Trebeviću imamo još minimalno dvije godine aktivnosti kako bi ovaj prostor bio u potpunoj funkciji za građane i turiste koji dolaze. Koordiniranim naporima s ostalim nivoima vlasti možemo ostvariti puni potencijal ne samo Trebevića, nego i ostalih olimpijskih ljepotica", smatra naš sagovornik.

Bez organizovane uprave gradonačelnik ne može postizati rezultate

Tvrdi da obnova žičare nije jedini projekt koji je relizovan tokom njegovog jednoipogodišnjeg mandata. Smatra da je Gradska uprava uspjela stvoriti pozitivnu energiju i pokrenuti mnoge procese te da postoje rezultati koji su građanima, javnosti vidljivi, ali i manje vidljive stvari, interne, a koje su također važne.

"Građani bi vjerovatno izdvojili događaje poput prošlogodišnje dodjele Šestoaprilske nagrade u Vijećnici, posthumne tj. retrospektivne izložbe slika Mersada Berbera, obilježavanja Dana državnosti BiH dostojanstvenom i emotivnom svečanom akademijom u Sarajevskoj vijećnici i podizanjem zastave na Humu ili fenomenalnih novogodišnjih koncerata na otvorenom. Pored toga ja bih spomenuo intenziviranu međunarodnu saradnju i tu bih izdvojio susret s papom Franjom u Vatikanu, kao i susrete sa gradonačelnicima Pekinga, Ankare, Beča, Budimpešte, Ljubljane, Istanbula, Beograda, Podgorice, Zagreba i mnogih drugih gradova. Pamtim i uspješnu saradnju s brojnim domaćim partnerima na realizaciji različitih kulturnih, privrednih i drugih događaja", kazao je Skaka.

One druge, interne stvari, su također važne, jer se, ističe, tiču uređenja u Gradskoj upravi.

"Za godinu provedenu na mjestu zamjenika gradonačelnika uvidio sam da se mnoge stvari unutar institucije mogu i moraju unaprijediti. To je bilo neophodno, jer bez reformisane, efikasne i dobro organizovane uprave koja prati moderne menadžerske tokove, gradonačelnik ne može realizovati programe i projekte", rekao je gradonačelnik Sarajeva.

Primarni cilj do kraja godine je kontinuitet projekata koji su započeti u proteklom periodu. Tu spadaju Olimpijski muzej, kao i zimske omladinske igre EYOF 2019. godine.

"Također, ne želim zvučati previše ambiciozno, ali ni sakrivati da trenutno radimo na velikom broju projekata. Naravno, svaki od njih ima različit stepen zahtjevnosti i svi su u različitim fazama. Ne želim ishitreno izlaziti u javnost s informacijama, tako da se za sada zna za projekt otvaranja Informativnog centra Haškog tribunala i uspostavljanje muzeja 'Mersad Berber'", navodi naš sagovornik.

EYOF, Olimpijski muzej i muzej u Berberovu čast

Ističe da mu je izuzetno drago što je inicijativa za uspostavljanje muzeja "Mersad Berber" proistekla iz održane retrospektivne izložbe slika "Mersad Berber – Alegorija Bosne".

"Nedavno smo imali prezentaciju idejnog projekta na kojem su radili akademik Zlatko Ugljen i Nina Ugljen, što je garancija da će ovaj muzej biti na nivou koji je dostojan imena gospodina Berbera", rekao je Skaka.

Kada je riječ o obnovi Olimpijskog muzeja navodi da je ideja inspirisana EYOF-om, a da su na njegovu incijativu oko projekta okupljeni Olimpijski komitet BiH, Vlada Kantona Sarajevo i druge nadležne institucije te da se u ovom trenutku ubrzano radi na zatvaranju finansijske konstrukcije.

Olimpijski muzej (Foto: Klix.ba)
Olimpijski muzej (Foto: Klix.ba)

"Ohrabruje to što imamo osiguranu većinu potrebnih finansijskih sredstava i radovi bi trebali početi sredinom aprila. Riječ je o trećoj, posljednjoj fazi rekonstrukcije, odnosno izradi enterijera i fasade objekta. S obzirom na to da je riječ o nacionalnom spomeniku to će biti veoma zahtjevan posao. Pored toga, Grad Sarajevo i Općina Stari Grad su udružili sredstva kako bi se obnovile stepenice koje vode do muzeja, a ti radovi također počinju u aprilu. Naša želja je da muzej bude spreman za takmičare i goste EYOF-a 2019. godine", ističe.

Tvrdi i da organizacija EYOF-a ide u dobrom smjeru, odnosno da ulazi u završnu fazu u kojoj je potrebno finalizirati implementaciju mnogih, već dogovorenih, pripremnih radnji.

"Što se tiče Grada Sarajeva mi ćemo, kao i do sada, nastaviti ispunjavati sve svoje finansijske i druge obaveze kako bi ovaj projekt bio uspješno i na vrijeme realizovan, što je u interesu zajednice i razvoja turizma", kazao je Skaka.

Na kraju razgovora osvrnuo se i na činjenicu da je biciklistička staza u gradu tanja za dva centimetra nego što je ugovoreno i plaćeno ističući da je ispitivanje na 15 lokacija na biciklističkoj stazi od Nedžarića do Otoke pokazalo kako prosječna debljina odgovara standardima te da je teško na cijeloj dužini staze postići idealnu debljinu i ona varira mjestimično i do osam milimetara.