Proslava Dana grada
109

Šesti april u sarajevskoj Vijećnici: Kome su sve uručena priznanja i nagrade na svečanoj sjednici

V. K.
(Foto: T. S./Klix.ba)
Povodom obilježavanja Dana grada Sarajeva danas je u Vijećnici održana svečana sjednica Gradskog vijeća glavnog grada BiH te su tom prilikom dodijeljena brojna priznanja i nagrade, uključujući i onu najvrijedniju - Šestoaprilsku nagradu.
Sjednicu je otvorio predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović, a nakon njega prisutnima se obratila i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

"Šestoaprilske nagrade poručuju svima da je naša sloboda neuništiva, da smo domovina mira i znanja, čiji miris uznosimo svijetom, našim susjedima i komšijama. April u Sarajevu je naša metafora zajedništva, fenomen koji je davno dobio neuništiva krila. April u Sarajevu razgaljuje duše, unoseći radost. On je oda narodu bosanskom koji istinu ljubi. Čestitam dobitnicama Šestoaprilskih nagrada na sigurnom i ljepšem putu za budućnost", rekla je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Nakon uvodnih govora uslijedila je dodjela nagrada i priznanja.

Navrijedniju pojedinačnu Šestoaprilsku nagradu dobila je akademkinja Branislava Peruničić, dok je kolektivnu nagradu dobilo Udruženje Renesansa.

"Sarajevsku pahuljicu", nagradu namijenjenu osobama do 30 godina starosti, dobili su umjetnička klizačica Ada Korić, karatist Dan Gračić i džudistkinja Farah Ličina.

Nagradu "Graham Bamford", nazvanu po Britancu koji se spalio u Londonu 1993. godine zbog nedovoljnog angažmana međunarodne zajednice u BiH, a koja se dodjeljuje za izuzetnu hrabrost, solidarnost, humanist i altruizam, dobila je civilna aktivistkinja Senida Karović. Karović se snažno zalaže za izgradnju spomenika svim civilnim žrtvama rata 1993 - 95.

Plaketu Grada Sarajeva, za popularizaciju tradicije i sevdalinke dobili su privrednik i istraživač sevdalinke Muhamed Žero, te privrednik i humanitarac Hajriz Brčvak.

"Plaketa Grada Sarajeva" pripala je posthumno profesoru Ljubiši Zečeviću koji je upalio iskru Olimpijskog plamena kroz ideju i upornost, a zbog čega je Sarajevo podarilo svijetu Olimpijske igre ispunjene dušom i bajkovitim prizorima neprolaznosti.

Tim povodom se iz Kanade, videoporukom obratila kćerka Aleksandra Zečević.

"Hvala nominatorima i Gradskom vijeću za ovu posthumnu plaketu Grada Sarajeva. Neka ona bude inspiracija današnjim i budućim generacijama Sarajlija da u sebi prepoznaju magičnu ideju nemogućeg i skupe hrabrost da se okupe u realizaciji dobre ideje da bi na kraju puta, kao i Zeko, mogli da kažu: bio je to jedan dobar život", navela je Zečević.

Plaketa će porodici biti uručena naknadno.

Sjednica je bila obogaćena prigodnim umjetničkim program. Uvodnu atmosferu je dopunio violinista Danijel Marić. Hor Udruženja umjetnika "Mimika" izveo je pjesmu "Sarajevo", Vokalni ansambl Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu izveo je himnu BiH i "Odu radosti", solisti baletnog ansambla Narodnog pozorišta u Sarajevu – balerina Nataša Gaponko i baletan Boris Vidaković izveli tačku iz baleta "Sjećaš li se Doli Bel", a maestro Eric Breton i vokalistica Sare Vojičić kompoziciju "Ima neka tajna veza" i "Sarajevo ljubavi moja".