Dom naroda PSBiH
0

Sjednica nije održana zbog bojkota delegata SNSD-a

FENA
Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas nije održana zbog neslaganja troje delegata iz Kluba srpskog naroda, članova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), s Prijedlogom zakona o popisu stanovništva u formi u kakvoj je već prošao na Predstavničkom domu.

Nakon sat kašnjenja pred delegate su izašli članovi Kolegija Doma naroda, a predsjedavajuća Doma Dušanka Majkić je izvijestila da je u tom periodu traženo kompromisno rješenje prihvatljivo za sve.

Budući da kompromisa nije bilo, Majkić je rekla da su delegati članovi SNSD-a odlučili da ne prisustvuju sjednici i tako onemoguće kvorum zbog bojazni da će druga dva delegata iz reda srpskog naroda, koji nisu članovi SNSD-a, (Mladen Ivanić i Slobodan Šaraba) prihvatiti spornu odredbu zakona koja se odnosi na formiranje institucija vlasti prema popisu iz 1991. godine.

Ona je ustvrdila da je sporni član 48 protivan interesima Republike Srpske i da mijenja suštinu Dejtonskog sporazuma te dodala da će se pokušati dobiti mišljenje Narodne skupštine RS-a.

Prvi zamjenik predsjedavajuće Ilija Filipović je izrazio žaljenje što danas neke važne stvari, prije svega vezane za obaveze koje je preuzela BiH, nisu razmatrane iako su bile na predloženom dnevnom redu. To se prije svega odnosi na odluku o slanju pripadnika Oružanih snaga BiH u Afganistan, o čemu se jučer izjasnio Predstavnički dom, te na neke tačke vezane za imenovanja.

Filipović je rekao da je on predlagao kompromisno rješenje prema kojem bi se danas razmatrale druge važne tačke, a zakon o popisu odgodio, ali da njegov kompromisni prijedlog nije prihvatio drugi zamjenik predsjedavajuće Sulejman Tihić.

Tihić je današnja događanja ocijenio kao opasan presedan, jer je prvi put otkako postoji Parlamentarna skupština BiH došlo do zloupotrebe Ustava BiH i namjernog napuštanja sjednice s ciljem da se ona ne može održati.

On je to nazvao direktnim kršenjem Dejtonskog sporazuma te dodao da su u Domu naroda do sada više puta preglasavani i Hrvati i Bošnjaci i da eventualno preglasavanje članova SNSD-a ne znači preglasavanje srpskog naroda.

Tihić je također rekao da je bio za kompromis prema kojem bi se danas ipak raspravljalo o slanju vojnika u Afganistan, ali je naglasio da je Filipovićev prijedlog sadržavao i izbacivanje s dnevnog reda tačaka koje se odnose na imenovanja, što je za njega bilo neprihvatljivo.

Definirano je i da će primjena podataka o etničkoj strukturi stanovništva prema popisu stanovništva iz 1991. godine važiti i nakon okončanja ovog popisa za formiranje vlasti na svim nivoima u BiH sve do potpunog provođenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.