BiH
50

Sejdić: Čović i ja ne možemo određivati ko je kvalitetan Rom i Hrvat

Piše: J. H.
Dervo Sejdić (Foto: Klix.ba)
Dervo Sejdić (Foto: Klix.ba)
Dervo Sejdić, jedan od apelanata na čiji je zahtjev u Evropskom sudu u Strasbourgu donesena presuda "Sejdić-Finci", djelimično je zadovoljan jučerašnjim zaključcima u Briselu.

Predstavnici sedam bh. stranaka jučer su, između ostalog, potpisali da prihvataju neophodnosti hitnog provođenja odluke Međunarodnog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" tako što će se svakom građaninu Bosne i Hercegovine omogućiti pravo da bude biran u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Dom naroda. Međutim, Sjedić je i zabrinut zbog mogućih modaliteta izbora člana Predsjedništva BiH koji bi, tvrdi, proizveli novi vid diskriminacije.

"Ukidamo jedan, proizvodimo drugi vid diskriminacije. Međutim, ne treba nagađati već sačekati narednih desetak dana da vidimo hoće li i o čemu će se dogovoriti. Jučer potpisani principi plod sudo sada najjačeg pritiska na plitičare da se nešto dogovori ili potpiše kako Vijeće Evrope ne bi danas donijelo rezoluciju ili odluku o suspenziji Ugovora o pridruživanju i saradnji sa BiH. Dobro je da su se barem oko nečeg uspjeli usaglasiti i to potpisati", kaže Sejdić za Klix.ba.

Međutim, dodaje, još uvijek treba sačekati 10. oktobar za kad je zakazan nastavak jučerašnje sjednice u Briselu.

"Od same objave presude, hrvatski blok HDZ BiH - HDZ 1990 nikad nisu pričali o ravnopravnosti građana ili pripadnika nacionalnih manjina u okviru presude. Predmet presude su nastojali da što više iskoriste i urade za pozicioniranje takozvanog 'hrvatskog problema'. Međutim, nisamo ni ja ni Dragan Čović pozvani da određujemo krvna zrnca ko je kvaliteta Rom ili Hrvat", dodaje naš sagovornik.

On je još jednom potvrdio da će na narednim izborima biti kandidat za člana Predsjedništva BiH.

"Kome ne bi bila čast da sutra bude jedan od članova Predsjedništva BiH ili predsjednik BiH", dodaje Sejdić.

Nije htio otkrivati da li će na izbore izaći kao samostalni kandidat ili u okviru neke političke opcije.