BiH
325

Sjećanje na Srebrenicu jula 1995: Umjetnički projekat “Što Te Nema” u Torontu

Klix.ba
Povodom 19. godišnjice najvećeg zločina poslije Drugog svjetskog rata u Evropi, genocida u Srebrenici, pod pokroviteljstvom Instituta za istraživanje genocida iz Kanade (IGK), Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i bošnjačkih organizacija i zajednica u Kanadi, umjetnica iz New Yorka Aida Šehović, inače članica Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida iz Kanade, a u saradnji sa Harisom Čelićem iz Toronta, također članom Instituta, organizira već međunarodno afirmiranu umjetničku postavku pod simboličnim nazivom “Što Te Nema?”.

Umjetnički projekt bit će realiziran 12. jula od 12 sati, pod 18 sati popodne na Danadas trgu u Torontu.

Pomenuta postavka se svake godine postavlja na dan godišnjice genocida u Srebrenici kao živi spomenik sačinjen od hiljada fildžana koje prikupljaju i doniraju bosanskohercegovačke porodice iz cijelog svijeta.

Broj fildžana se stalno povećava, simbolično prateći broj pronađenih, identifikovanih i ukopanih žrtava koji je svake godine sve veći i veći.

Jedan od organiozatora ove manifestacije i direktor Instituta za istraživanje genocida iz Kanade prof. Emir Ramić ističe da je veoma je važno upotrebom umjetničkog izraza prikazati istinu o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih građana, te tražiti pravdu za žrtve tih zločina.

“Poslije mimohoda kanadskih Bošnjaka u glavnom gradu Otavi, 2005. godine kada je ispred kanadskog parlamenta javno izložena lista od više od 8.000 ubijenih srebreničkih Bošnjaka, poslije jednoglasnog usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici i Bosni i Hercegovini od strane Kanadskog parlamenta 2010. godine, poslije puštanja u kanadsku parlamentarnu proceduru zakona kojim će se regulirati prava preživjelih žrtava genocida u Bosni i Hercegovini, a koji privremeno žive u Kanadi, čijim usvajanjem će Kanada biti prva zemlja u svijetu koja je to regulirala, slobodno mogu reći umjetnički projekt „Što Te Nema“ je još jedan historijski događaj za kanadske Bošnjake, ali i za sve prijatelje istine o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini i pravde za žrtve tih zločina”, rekao je Ramić

Ramić pored toga naglašava da kompleksnost pitanja o genocidu zahtijeva od nas da na više razina govorimo i djelujemo, a jedna od njih estetičko-umjetnička i poetička je izuzetno važna da bi se deblokirale zatomljene informacije o počinjenom genocidu nad Bošnjacima.

“Ovaj umjetnički izraz Aide Šehović podrazumijeva dolazak na manifestaciju sa svojim fildžanima. Zato u ime žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, pozivam: dođite da se zajedno sjetimo nevinih žrtava najvećeg zločina poslije Holokausta u Evropi, dođite da zajedno učestvujemo u kreaciji strategije kulture pamćenja od koje zavisi naša budućnost, posebno budućnost naše djece, dođite da zajedno kažemo 'NE' zaboravu agresije i genocida, dođite da zajedno osudimo negatore genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini. Dođite da zajedno kažemo da djelo agresije i genocida ne može postojati na bosanskohercegovačkoj zemlji i da će se država Bosna i Hercegovina graditi na moralnom, političkom i kulturnom odnosu prema genocidu u Srebrenici.”,kaže na kraju direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić.

Do sada je “Što Te Nema?” postavljen svakog 11. jula u Washingtonu, NeW Yorku,Istanbulu, Burlington, Norrmalmstorgu, Hagu, Tuzli, Sarajevu.