Kanton Sarajevo
59

Sivro: Centar "Vladimir Nazor" nema logopeda, a zapošljavaju pomoćnika direktora koji nije potreban

A. B.
Saudin Sivro (Foto: T. S./Klix.ba)
(Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro je na press konferenciji naglasio da se u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor" provodi procedura izbora pomoćnika direktora na osnovu saglasnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS iako taj kadar nije uopće potreban toj ustanovi.

Kako je kazao Sivro, nakon brojnih afera koje su zadesile našu državu prije, a pogtovo tokom pandemije koronavirusa, čini se da je na pomolu još jedna koju je on nazvao "pomoćnik direktora COVID-19". Kako je dodao, Centru Vladimir Nazor nije trebao pomoćnik direktora sve do maja 2020. godine.

"Trenutna direktorica Maida Idrizović je zatražila od ministra obrazovanja KS saglasnost za upošljavanje pomoćnika direktora, a vrlo je bitno da javnost zna da se u toj školi odgaja i obrazuje oko 100 učenika od prvog do devetog razreda, a jedan manji broj je u predškolskom odgoju. Tu školu tišti problem EDUS-a o čemu će se vjerovatno ponovo izvještavati javnost da taj problem nije riješen niti ga može riješiti pomoćnik direktora kada nije mogla prethodna, a ne vjerujem da će uspjeti ni ova Vlada", kazao je Sivro.

Dodao je da se ovim postupkom šalje zapravo poruka da je bitnije da se obezbijedi pozicija pomoćnika direktora nego da se riješi problem EDUS-a ili što je najvažnije raspiše konkurs za zaposlenje logopeda koji je neophodan Centru "Vladimir Nazor", a riječ je samo o jednom u nizu nedostajućih bitnih kadrova.

"To je nedopustivo u takvoj jednoj ustanovi, imaju samo jednu medicinsku sestru, radi u dvije smjene, dakle, ta djeca koja imaju zdravstvenih problema u smislu epileptičnih napada ne mogu očekivati medicinsku skrb, tu prvu pomoć koju bi im pružila ta jedna medicinska sestra. Nema nijednog zaposlenog psihologa, muzikoterapeuta, fizoterapeuta, kao ni asistenta, ali je ministar čuo sigurno jednu slatkorječivu priču kako će pomoćnik direktora to moći, a 16. maj je rok za interni konkurs za prijave kandidata da će biti prijavljen bivši direktor kojeg će trenutna direktorica izabrati. Mi smo se obratili ministarstvu i premijeru i tražimo odgovore da li za ovaj slučaj ima saglasnost Vlade jer svi znate da je u februaru Skupština KS usvojila moratorij da nema zapošljavanja bez odluke Vlade", poručio je Sivro.

Nazvao je nevjerovatnim i sramotnim da u teškom periodu za radnike u KS, kojih je bez posla ostalo više od 5.000 tokom pandemije, Ministarstvo obrazovanja daje saglasnost za još jednu fotelju koja će građane koštati još 3.000 KM mjesečno.

"Direktorica je sindikatu odgovorila na dvije stranice zatražila je da se izvinimo, ali mi javno kažemo da direktor koji ima vremena odgovarati na dopise koji nisu njoj upućeni nego ministru, onda ne treba pomoćnika. S druge strane, red, rad i disciplinu će sindikat u toj ustanovi podržati. U aprilu su radnici radili, čistili te prostore, 20 godina je prošlo, a neki prostori u toj školi nisu bili očišćeni. To je urađeno jer je direktorica to tražila i mi smo stali na njenu stranu i to ćemo uvijek uraditi onda kada je u interesu ustanove, djece i njenih radnika", naglasio je.

Sivro se dotakao i Kolektivnog ugovora za predškolski odgoj i osnovno obrazovanje i naglasio je da on ističe 31. avgusta ove godine. Kako je kazao, on se direktno tiče 4.000 radnika u KS.

"Mi smo imali sjednicu u ponedjeljak, kantonalni odbor je donio odluku da se uputi inicijativa za pokretanje pregovora u skladu sa zakonom i da se od Vlade KS traži da se odgovori u roku od 15 dana na prijedlog za pokretanje kolektivnog pregovoranja predložili smo protokol i kolektivni ugovor kojeg će sigurno iskritikovati premijer KS jer on sadrži sve moguće želje radnika koje nismo željeli da umanjujemo niti izbacujemo iz istog. to što ljudi žele košta pet miliona KM, ali mi kao sindikat imamo jedan čvrst stav da prava koja mi trenutno imamo su puno manja od onih koji imaju radnici u Općini Novi Grad jer smo čulo da im je plata smanjena 12 posto, a to znači da je ona opet veća nego profesorima u KS", istakao je.

Kako je naveo, osnovica plate radnicima u obrazovanju u KS je 315 KM i kreće se do 400 KM. U Fedraciji BiH je ta osnovica 15 KM veća, dakle, iznosi 330 KM.

"Mi nećemo pristati na bilo kakva umanjenja u kolektivnom ugovoru i prava radnika dok se ne počne voditi jedinstvena politika u KS i u Federaciji BiH posebno kada je riječ u KS. Ukoliko ne budemo imali potpisan kolektivni ugovor i ne naiđemo na odobrenje Vlade KS do 31. avgusta, djeca sada imaju online nastavu, a od septembra je onda možda neće nikako ni imati. To potvrđujem u ime sindikata osnovnog, ali i srednjeg obrazovanja. A ostalih pet sindikata među kojima je onaj iz zdravstva koji je svakako u štrajku i čekaju samo da se završi ova situacija i da nastave s njim i traže svoja prava i mi ih u tome podržavamo. S druge strane i policajcima ističe kolektivni ugovor za dva mjeseca i oni imaju problem s njim, kao i kolege u visokom obrazovanju koje su kritikovale budžet. Treba se ući u pregovore prije početka nove školske godine ili ćemo biti prinuđeni ostvariti svoja prava na drugačije načine", poručio je Sivro.

Kada je riječ o tehnološkim viškovima i konkursima, Sivro je rekao da je već sada vidljivo da cjelokupan proces postaje upitan jer u nekoliko osnovnih škola ne funkcionira školski odbor, te je moguće da će konkursi kasniti.

Naglasio je da niko od članova Sindikata, kao tehnološki višak, neće ostati bez posla i da će biti adekvatno zbrinut u školi u kojoj radi ili u nekoj drugoj.