Sukob sa sindikatom
83

Hota Muminović: Nadležni sud će utvrditi zakonitost štrajka, Sivro ne može voditi obrazovne politike

A. Ku.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo (KS) Naida Hota Muminović kazala je da je tražila od 72 osnovne škole sa područja Kantona Sarajevo informacije u vezi sa provođenjem štrajka.
Za svaki dan tražen je broj nastavnika, stručnih saradnika, saradnika i tehničkog osoblja koji učestvuju u štrajku, a sve škole su dostavile podatke.

Hota Muminović je kazala da je provedenom analizom utvrđeno da 47 osnovnih škola (62 posto) nemaju potpisan sporazum o štrajku.

"Na osnovu ukupnog broja uposlenika (3.701) u 72 škole, a koji je dobijen na osnovu službene evidencije Ministarstva, utvrđeno je da je malo više od jedne trećine ili 36 posto zaposlenika u štrajku. Ministarstvo putem Pravobranilaštva Kantona Sarajevo pokreće pitanje pred nadležnim sudom o zakonitosti ovog štrajka kako bi se zaštitila prava djece na odgoj, obrazovanje i sigurnost, a kako bi se osigurala vladavina prava i spriječila samovolja i anarhističko ponašanje nasilnog vođe sindikata. Prijetnje i omalovažavanja koje upućuje su degutantne i upućuju na to da se radi o visoko konfliktnoj osobi. Takva osoba ne može voditi obrazovne politike i ne može procjenjivati koja reforma je dobra, a koja nije. Socijalni dijalog sa njim su ucjene, ultimatum i prijetnje", kaže Hota Muminović.

Dodaje da predsjednik Sindikata Saudin Sivro hoće da članovi Vlade i Ministarstva s njim dogovaraju ko će šta raditi te da on daje saglasnost i Ministarstvu i Vladi.

"Kao da ne postoji Ustav, Zakon i pravni poredak. On ima svoju djelatnost i neka se drži svoje djelatnosti, ali ne može zadirati u nadležnosti Ministarstva, jer to bi bila anarhija", istakla je.

Hota Muminović je na održanoj konferenciji za medije prikazala primjere uvreda i prijetnji koje objavljuje predsjednik Kantonalnog odbora Kantona Sarajevo Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja u KS.

"Izražavamo žaljenje što je došlo do obustave nastave. Smatramo da su time ozbiljno ugrožena prava učenika i njihovih roditelja, s obzirom da je ukupna argumentacija za štrajk bazirana na insinuacijama, neistinama i zastrašivanju prosvjetnih radnika. Prava djece zagarantovana Konvencijom o pravima djeteta, a među njima i pravo na obrazovanje i sigurnost, imaju prednost u odnosu na bilo koje drugo pravo odraslih", zaključila je Hota Muminović.