{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Situacija u Tuzlanskom kantonu haotična: Raste vodostaj na brani Modrac

6.8.2014. u 19:03
75
52
Situacija u Tuzlanskom kantonu haotična: Raste vodostaj na brani Modrac
75
Kantonalni štab civilne zaštite Tuzlanskog kantona (TK) održao je danas 18. vanrednu sjednicu. Sjednici je prisustvovao i Premijer TK Bahrija Umihanić. Štab je donio nekoliko zaključaka i naredbi. Od jučer je na području TK palo 127,8 litara po metru kvadratnom kiše.
Na brani HA Modrac u danas u 18:00 sati vodostaj je iznosio je 200,06 metara nadmorske visine (tačka preljeva je 200 metara nadmorske visine), vodostaj raste za oko šest centimetara na sat.

Visina vodostaja na rijeci Spreči u općini Gračanica kod Karanovačkog mosta u 15,00 sati je 553 cm, u odnosu na mjerenje u 17 sati nivo stagnira. Situacija je katastrofalna. Kiša koja bez prestanka pada od sinoć u 18 sati uzrokovala je porast svih vodotoka, plaveći više desetina pa čak i stotina stambenih, pomoćnih i privrednih objekata.

Osim poplava, aktivirala su se klizišta, ugrožene su desetine stambenih i pomoćnih objekata, odnešena i poplavljena je infrastruktura, svi prilazi prema seoskim naseljima su blokirani. Stalno pristižu pozivi za pomoć, pokrenuta je mehanizacija JP Komus i ostalih subjekata. Grad je veliko jezero, ulice su pune vode i posipnog materijala. Odneseno je nekoliko mostova.

Dvorana Luke, DD Grin, Jadrina, Variplast, Plastex, Suman, Roading, nekoliko benzinskih pumpi, stadion Bratstva, industrijska zona i tržni centri su pod vodom.

Poplavljeno je oko 500 hektara poljoprivrednog zemljišta u sprečkom polju. Magistralni put M-4 trenutno je prohodan, ali je mnogo vode na kolovozu, posipnog materijala raznih nanosa i vozi se samo jednom trakom, a samo veća vozila mogu saobraćati.

Snabdijevanje električnom energijom je uredno, a voda je u više vodovoda zamućena i nije za piće. Cijela općina Gračanica je na nogama, ali nivo vode i dalje raste, štete su veće od onih zabilježenih u majskim poplavama, navodi se u izvještaju CZ Tuzlanskog kantona.

Gotovo sve mjesne zajednice na području općine Tuzla su prijavili poplave u kojima ima na desetine poplavljenih stambenih i pomoćnih objekata.

Izlile su se rijeke Jala i sve riječice i potoci, a prijave o poplavama su stigle iz: Gornje Tuzle, Siminog Hana, Lipnice, Solane, Miladije, Crvene Njive, Ljubače, Dobrnja, Brgule, Čaklovića, Sepetara, Mramora, Lipnice, Husina, Šićkog Broda, Tušnja, Badre, Krojčica, Požarnice, Vršnia.

Ekipe Civilne zaštite sa mehanizacijom su na terenu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: