{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SIPA: Hapšenja zbog malverzacija sa pomoći nakon poplava

30.6.2014. u 08:17
167
62
SIPA: Hapšenja zbog malverzacija sa pomoći nakon poplava
167
SIPA: Hapšenja zbog malverzacija sa pomoći nakon poplava
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su sinoć akciju kodnog naziva "Sailor", koja se izvodi na području Banje Luke i Mostara.
U okviru ove akcije do sada su slobode lišene četiri osobe inicijala M.M., Ž.Đ., D.T. i D.M. zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja ili prevara, carinska prevara, protivzakonito posredovanje i zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Ove osobe sumnjiče se da su kao pripadnici organizirane kriminalne grupe, iskoristivši stanje prirodne nesreće u BiH, vršili određene malverzacije prilikom sačinjavanja listi o oštećenju robe u pojedinim firmama, tako što su falsificirali i sačinjavali lažnu dokumentaciju kako bi prikazali veću štetu nego što jeste radi izbjegavanja plaćanja PDV obaveza, a sve s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi.

U saopćenju Tužilaštvo BiH navodi da je, provodeći istragu u predmetu organiziranog kriminala, došlo do saznanja, da su vlasnici firme Bauwelt, izmjestili veliku količinu robe namijenjene prodaji, te sačinili lažnu dokumentaciju da je roba uništena u skladištima uslijed katastrofalnih poplava, koje su prije dva mjeseca zahvatile BiH.

Roba u vrijednosti od više od četiri miliona KM tajno je izmještena na druge lokacije, kako bi se prodala i unovčila, a uz pomoć djelatnika UIO, sačinjena je lažna dokumentacija da je roba oštećena i uništena u poplavama, kako bi se izbjeglo plaćanje PDV-a i dadžbina na navedenu robu u iznosu od oko 1,5 miliona KM, za koje su oštećeni budžet i građani naše zemlje.

Istragom je utvrđeno da su osumnjičene osobe namjeravale zatvoriti poslovne objekte OBI, te da su kao organizirana kriminalna grupa, pokušali da iskoriste prirodne katastrofe, radi počinjenja kaznenih djela i oštećenja budžeta BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U okviru akcije "Sailor" pretreseni su objekti na šest lokacija s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Pretresi objekata kojima je obuhvaćeno više pravnih osoba nastavljaju se i danas.

Aktivnosti u okviru ove akcije provode se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e u Banjoj Luci, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će se, shodno uputama nadležnog tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njihovom daljem statusu. Aktivnosti na ovom predmetu se nastavljaju, a o rezultatima javnost će biti naknadno informisana, saopćeno je iz SIPA-e.

Nakon objave ove informacije SIPA-e i Tužilaštva BiH, u kojima se navodi da u okviru firme Bauwelt posluju prodajni objekti OBI, na našu adresu stigao je demanti kompanije OBI.

"OBI Market u BiH je franšizni centar koji radi isključivo na području Sarajeva, pravno lice Bau&Garten d.o.o. Bauwelt market je odvojeno pravno lice, koje je 01.01.2014. godine izašlo iz franšiznog ugovora i nema licencu OBI-a niti radi pod tim imenom. OBI se nalazi isključivo u Sarajevu i nema svoje poslovnice nigdje drugo u BiH", navode iz ove firme i ističu da nemaju nikakve veze sa firmom Bauwelt niti spomenutim događajem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: