BiH
0

SIPA domaćin Konferencije o uništavanju eksplozivnih naprava

FENA
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) domaćin je međunarodne radionice "Uklanjanje, deaktiviranje i uništavanje eskplozivnih, terorističkih i vojno-formacijskih sredstava - Uspostavljanje regionalne policijske saradnje" koja je počela 30. januara i traje do 1. februara.

Radionica je organizirana u saradnji s Instrumentom Evropske komisije za tehničku pomoć i razmjenu informacija (TAIEX) i italijanskim karabinjerima, čiji eksperti su i predavači.

Cilj radionice je okupiti eksperate i šefove policijskih timova za uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava (EOD timovi) Jugoistočne Evrope, kako bi se olakšala i poboljšala regionalna policijska saradnja u toj oblasti, saopćeno je iz SIPA-e.

Osim predstavnika BiH, u radu radionice učestvuju i predstavnici Italije, Srbije i Crne Gore.

  • Vjerujem da će ovaj seminar ojačati veze i produbiti poznanstva među ekspertima iz oblasti protiveksplozivne zaštite u regiji, koji će kroz razmjenu iskustava steći nova znanja i približiti se evropskim standardima u toj oblasti - rekao je prilikom otvaranja radionice direktor SIPA-e Goran Zubac.

Zubac se u svom izlaganju posebno osvrnuo na terorizam, koji danas, po njegovim riječima, predstavlja najveću prijetnju savremenoj civilizaciji i njenim vrijednostima.

  • Na terorizam gledamo kao na smrtonosni virus, koji nekada miruje, nekada se aktivira, ali je uvijek prisutan. Baš kao i virus, ?n ne poznaje granice, kreće se od zemlje do zemlje, uglavnom napada slabije, one s većim faktorom rizika, ali nisu pošteđeni ni oni jači, pa i najjači - izjavio je Zubac.

Po njegovim riječima, efikasna borba protiv terorizma postiže se, između ostalog, preventivnim djelovanjem, ali i bliskom međunarodnom policijskom saradnjom.

  • Da bi zaštitili građane i poredak, moramo sarađivati i biti ispred nosilaca terorističkog djelovanja. Ako se mi ne budemo bavili terorizmom, on će se baviti nama - poručio je direktor Zubac.