|

Sindikat obrazovanja: Svi radnici jedne osnovne škole u KS u samoizolaciji, niko nije testiran

Sindikat obrazovanja: Svi radnici jedne osnovne škole u KS u samoizolaciji, niko nije testiran
73
L. K.
21.3.2020. u 11:41
62
komentara
73

dijeljenja
Sindikat obrazovanja: Svi radnici jedne osnovne škole u KS u samoizolaciji, niko nije testiran Ilustracija: Shutterstock
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH obratio se Ministarstvu za obrazovanje 19. marta s molbom da, u skladu sa svojim ovlastima, donesu naredbu kojom se potpuno obustavlja rad u predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo za radnike koji koriste javni prevoz, a koji je od 19. marta obustavljen.
U svom zahtjevu naveli su kako su svi radnici jedne osnovne škole u samoizolaciji, te da je više od 1.000 osoba u KS u samoizolaciji, kao i da su u Sarajevu evidentirane tri osobe koje su zaražene koronavirusom. Kada je riječ o radnicima škole koji su u samoizolaciji, saznajemo da je riječ o uposlenicima jedne škole u Hadžićima.

"Svi radnici jedne osnovne škole su u samoizolaciji i niko od njih nije testiran, iza nas je radna sedmica u kojoj su svi učesnici odgojno-obrazovnog procesa bili maksimalno opterećeni, dugotrajno sjedenje za računarom je počelo ugrožavati zdravstveno stanje učenika te se mora hitno reagovati kako bi se zaštitilo psiho-fizičko zdravlje djeteta, u skladu sa Zakonom i međunarodnim konvencijama", navodi se u zahtjevu.

Kao zahtjeve su naveli da se donese naredba skraćivanja nastavnih časova na 30 minuta, da nastavnici reduciraju nastavne sadržaje za 30 posto, da se smanji administrativno opterećenje nastavnika, kao i da se u potpunosti zatvore svi objekti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja na području Kantona Sarajevo.

"Treba raditi na jačanju imuniteta, u svakom smislu, a ni pod razno iscrpljivati učenike, njihove roditelje i radnike. Ako sačuvamo sebe, sačuvat ćemo i druge oko nas", zaključili su.
Prijavi grešku


Komentari (62)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...