|

Sindikat obrazovanja predlaže obustavu nastave u Sarajevu

Sindikat obrazovanja predlaže obustavu nastave u Sarajevu
1.704
I. Č.
25.2.2020. u 16:33
64
komentara
1,7k

dijeljenja
Sindikat obrazovanja predlaže obustavu nastave u Sarajevu Foto: N. G./Klix.ba
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo zahtijeva od Vlade KS poduzimanje interventnih mjera s ciljem zaštite zdravlja radnika i ostalih učesnika nastavnog procesa.
"Upućujemo zahtjev da poduzmete sve aktivnosti iz vaše nadležnosti sa ciljem zaštite života i zdravlja radnika kao i djece i učenika u vrtićima i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo", stoji u saopćenju ogranka Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH na čijem je čelu Saudin Sivro.

Predlažili su da se svi oblici nastavnih i vannastavnih aktivnosti odmah prekinu te da se nastavni proces realizira na način da učenici borave u svojim kućama.

"Predlažemo da radnici svoje poslove i radne zadatke obavljaju od svojih kuća. Zahtjev temeljimo na zakonu i shodno aktualnoj situaciji o pitanju sigurnosti i zdravlja imajući u vidu da su već evidentirani prvi slučajevi koronavirusa", saopćili su sindikalci.

Naglasili su da, u skladu sa članom 55. Zakona o radu, radnici imaju pravo da odbiju da rade ukoliko im neposredno prijeti opasnost po život i zdravlje.

"Nisu provedene mjere zaštite predviđene propisima o sigurnosti i zdravlju na radu te su radnici dužni o tome obavijestiti direktora i nadležnu inspekciju rada", zaključeno je u saopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (64)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...