Nakon pritiska
63

Sindikat dobio potvrdu: Moratorij na zapošljavanje u KS ne odnosi se na škole i vrtiće

M. N.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Skupština Kantona sarajevo trebala bi na sjednici koja će biti održana u srijedu, 11. marta, donijeti odluku o poništenju Zaključka o moratoriju na zapošljavanje za sektor obrazovanja.
Kako nam je rekao predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS Saudin Sivro, dobili su usmenu potvrdu zastupnika Skupštine KS, ali i inicijatorke zaključka zastupnice Jasmine Biščević-Tokić da će obrazovanje biti izuzeto.

Podsjetimo, problem je nastao nakon što je Ministarstvo obrazovanja KS poslalo Zaključak direktorima svih škola i JU Djeca Sarajeva u kojem se osim zabrane zapošljavanja traži i poništavanje svih aktuelnih konkursa. U tom trenutku je bilo aktuelno više konkursa s obzirom na to da je broj nastavnog osoblja u ovom periodu smanjen.

"Mi smo i prije potvrde kazali direktorima da poštuju Zakon, jer je on iznad zaključka, a obavijestili smo ih da smo dobili usmenu potvrdu da se ovo ne odnosi na nas. Svi konkursi će biti završeni, objavljeni su i novi i neće biti poništeni", rekao je Sivro.

Istakao je kako još uvijek čekaju odgovor nadležnih na to kako da postupe zbog epidemije sezonske gripe i pojave koronavirusa u BiH. Sindikat je predlagao da se izvodi online nastava, ali za sada nije bilo nikakve povratne informacije.

"Epidemija obične gripe ne jenjava i u skoro svim odjeljenjima je smanjen broj učenika. Smatramo da je ovo idealna prilika da se testira sistem online nastave u punom kapacitetu. Sreća je što drugi učenici u banjalučkoj školi nisu zaraženi, a šta bismo uradili da u nekoj školi u KS u koju ide i do 1.000 učenika bude zaražen jedan, a ne zna za koronavirus", upitao je Sivro.

Istakao je kako sada čekaju prvi radni sastanak s novim ministrom obrazovanja KS Anisom Krivićem, što bi se, prema njihovim informacijama, trebalo dogoditi do kraja ove sedmice.