Ambasador Boriša Arnaut
0

"Silajdžićeva posjeta Srbiji za odmrzavanje odnosa"

FENA
Boriša Arnaut (Foto: Sarajevo-x.com)
Boriša Arnaut (Foto: Sarajevo-x.com)
Diplomatski i drugi odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije konstantno idu jednom uzlaznom putanjom, međutim, cilj je podići ih na još veći nivo. Uz unapređenje političkih odnosa, dobra saradnja se posebno može ostvariti u oblasti ekonomije i kulture, izjavio je u intervjuu Agenciji Fena ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji Boriša Arnaut.

"To je potvrdio i festival Dani Sarajeva u Beogradu koji je održan ovih dana i kada su predstavljeni monografija i faksimil čuvene Sarajevske hagade. Ta manifestacija bila je jako posjećena, a dogovoreno je i niz kulturnih događaja. Kada je riječ o ekonomiji onda mislim na zajednički nastup bh. i srbijanskih firmi na trećim tržištima, kao što je to bilo nekada. Mi nemamo jezičkih barijera i stvari se mogu lakše završavati", kazao je Arnaut.

Navodi da će tokom svoje diplomatske misije nastojati da ohrabri građane BiH i Srbije, obrazovne ustanove, nevladine organizacije, privredne komore, predstavnike kulturnog života i druge da međusobnu saradnju podignu na viši nivo, te je podsjetio da je ovih dana u Beogradu predao i akreditivna pisma predsjedniku Republike Srbije Borisu Tadiću.

Na predaju akreditiva, kako kaže ambasador Arnaut, čekao je tri mjeseca jedino zbog toga što je predsjednik Tadić imao dosta obaveza, te je pojasnio da nijedan drugi ambasador u tom periodu također nije predao akreditivna pisma i da je on to prvi učinio.

"Aktivnosti idu svojim tokom i iskrene su. Dobrosusjedski odnosi mogu nam pomoći da brže uđemo u porodicu EU", kazao je ambasador Arnaut.

Na upit šta misli o usvajanju skupštinske deklaracije o Srebrenici, Arnaut je rekao da se radi o deklaraciji koja predstavlja pozitivan korak u unapređenju odnosa dviju zemalja i da je ona doprinos regionalnom pomirenju.

Ističe da srbijanska javnost također ima pozitivan odnos prema najavljenoj posjeti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića Beogradu.

"To će biti njegova prva posjeta nakon gotovo 20 godina Beogradu i svi čekaju da se odnosi dviju zemalja na neki način odmrznu", rekao je Arnaut.

Ambasador BiH u Srbiji smatra da će Silajdžićeva posjeta Beogradu uslijediti uskoro, nakon što je 25. maja otkazana zbog, kako je navedeno iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, kvara motora na avionu kojim je trebao doputovati iz New Yorka za Minhen, a potom nastaviti put prema Beogradu.

"Obje strane traže slobodan termin i obje strane to žele. Mislim da bi do te posjete moglo doći ovih dana, dok se usaglase protokoli", kazao je ambasador Arnaut.