Boriša Arnaut
0

"Odnosi Sarajeva i Beograda su u uzlaznoj putanji"

SRNA
Boriša Arnaut (Foto: Sarajevo-x.com)
Boriša Arnaut (Foto: Sarajevo-x.com)
Ambasador BiH u Beogradu Boriša Arnaut rekao je da su odnosi BiH i Srbije u uzlaznoj putanji, ističući da bi sva tri člana Predsjedništva BiH uskoro mogla posjetiti Beograd.

"Sasvim sigurno će doći sva tri predstavnika, ne mogu reći kada, ali mislim da će to biti vrlo brzo ove godine", rekao je Arnaut novinarima nakon otvaranja kulturne manifestacije "Dani Sarajeva u Beogradu".

Navodeći da se samo razgovorima mogu uspostaviti dobrosusjedski odnosi, Arnaut je ocijenio da sigurno postoje šanse za bolju saradnju Srbije i BiH i da se samo dobrim odnosima može zajedno u Evropu.

"Svađama apsolutno ne možemo nigdje dospjeti, ostaćemo na Balkanu i u vječitim svađama, a to nikome ne nosi dobro niti vodi napretku", istakao je Arnaut.

On je rekao da se poboljšanje odnosa između dvije zemlje ogleda u tome što je Srbija prihvatila ambasadora BiH u Beogradu nakon skoro tri godine, čime se pokazuje dobra volja, a još jedan momenat je i održavanje sastanka u Istambulu i predstojeći skup 2. juna u Sarajevu.

"Sve su to naznake boljih odnosa. Očekujemo i imamo pregovore o zajedničkim nastupima firmi iz dvije zemlje na zajedničkom tržištu u Iraku i Libiji", dodao je Arnaut.

Govoreći o održavanju samita u Sarajevu 2. juna, Arnaut je rekao da je to veoma značajan skup, koji je dugo pripreman na jako visokom nivou, dodajući da je "bitno da se razgovara". 
Komentarišući poziv Prištini da učestvuje na skupu u Sarajevu, Arnaut je naveo da je stav BiH da je za nju prihvatljivo sve što se dogovore Priština i Beograd.  "Pretpostavljam da su se dogovorili i da će obje delegacije biti zastupljene u Sarajevu", dodao je Arnaut.

On je pozitivno ocijenio usvajanje Deklaracije o Srebrenici u Skupštini Srbije.