Boriša Arnaut
0

"Bitni su odnosi sa Srbijom, ne možemo u EU svađajući se"

FENA
Boriša Arnaut (Foto: SRNA)
Boriša Arnaut (Foto: SRNA)
Novi ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Boriša Arnaut ocijenio je da je veoma bitno što dolazi do odmrzavanja odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine i kako je "velika stvar" što će članovi Predsjedništva BiH u maju posjetiti Beograd.

Arnaut je naglasio da treba učiniti sve na političkom nivou da brže idemo zajedno ka Evropskoj uniji.

"Ne možemo svađajući se ući u EU. Svađa sa susjedima nikome ne donosi dobro. Kada otklonimo svađe i uspostavimo dobrosusjedske odnose, bit će lakše i Srbiji i BiH za ulazak u EU", istaknuo je Arnaut u subotu u intervjuu radiju Slobodna Evropa.

On je naglasio da je "čvrsta izjava" predsjednika Srbije Borisa Tadića kako se neće miješati u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine i da je za cjelovitu BiH. Također je ocijenio da je Deklaracija Skupštine Srbije o Srebrenici značajna i za odnose BiH i Srbije i za povijest.

On je rekao da je formirana komisija o raspodjeli do sada neraspodijeljene imovine bivše Jugoslavije, a jedna od sekcija te komisije je za raspodjelu bivše imovine diplomatsko-konzularnih predstavništava.

"Tu se nešto uradilo, ali ima i niz druge imovine. Sada stvaramo preduvjete i kontakte za sastanak tih komisija", kazao je Arnaut, istaknuvši da je BiH stalo da zaštiti firme iz BiH - Energoinvest i ostale firme koje su u Srbiji imale svoja predstavništva i imovinu.

"To su uglavnom zgrade. Firme koje su nekada radile po inozemstvu nekada su bile zajedničke firme, pa naplata tih dugova pristiže. I tu imamo sporova sa Srbijom oko raspodjele i sudjelovanja tvrtki u tim dugovima, koji se sada upravo naplaćuju", rekao je Arnaut.

On je dodao da je komisija već obavila dio posla, ali će krajem maja održati sastanak u Beogradu, kada će nastaviti rad na podjeli diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Arnaut je rekao da je i Srbija imala firme u BiH i da zato ima potraživanja i s jedne i s druge strane.

"Bosna ih ima i prema Hrvatskoj i prema Srbiji. U zajedničkoj domovini to su bile firme koje su uvijek imale zajednička predstavništva - od Slovenije do Makedonije", dodao je.