{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Stekli su se uslovi za posjetu Beogradu"

F
28.5.2010. u 16:14
0
33
"Stekli su se uslovi za posjetu Beogradu"
0
"Stekli su se uslovi za posjetu Beogradu"
Haris Silajdžić
Prvi put nakon otkazivanja službene posjete Beogradu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić dao je intervjuu za BBC navodeći kako su se "stekli uslovi za posjetu Beogradu".
Nakon što je predsjednik Srbije Boris Tadić ponovio da je Silajdžić, kao i svaki drugi regionalni lider, dobrodošao u Srbiju, bosanski dužnosnik je objasnio razloge zbog kojih ne može precizirati kada će doći u Beograd, ali i razloge zbog kojih je njegova posjeta, mnogo godina nakon završetka rata, sada moguća.

S Harisom Silajdžićem u Sarajevu je razgovarao novinar BBC-a Miodrag Vidić. Tom prilikom predsjedavajući Predsjedništva BiH je naglasio da će do posjete Srbiji ipak doći.

"Svakako, doći će do posjete Beogradu. Ne mogu reći tačno kada. Ali u svakom slučaju strateško opredjeljenje jeste približavanje i saradnja koja nam je svima potrebna", kazao je Silajdžić.

Na pitanje BBC-a zašto ove sedmice ipak nije došao u Beograd, Silajdžić je odgovorio: "Zbog toga što je došlo do kvara na avionu Lufthanse, i to je bilo izvan moje moći. Istina je da sam nakon toga saznao da, i da sam došao u Beograd, ne bi bilo moguće realizirati program koji smo dogovorili zbog zabrane posjete zatvora koja je objavljena nekoliko sati prije pretpostavljene posjete. U svakom slučaju, mislim da u svim ovim detaljima moramo biti na visini zadatka. Mislim na manje subjektivnosti, manje improvizacije, a više profesionalnosti standarda i više dobre volje. Što se mene tiče, posjeta Beogradu je sada moguća. Moram reći da do prije neki dan nismo imali predaju akreditiva našeg ambasadora predsjedniku Srbije. Neuobičajeno je dugo trajala cijela ta priča. S druge strane, to je sada završeno."

Haris Siladžić se osvrnuo i na značaj Deklaracije o Srebrenici koju je nedavno donijela Skupština Srbije.

"Parlament Srbije je donio deklaraciju u kojoj su osuđeni zločini i ponuđeno je izvinjenje obiteljima žrtava. To je dobar korak. Izvinjenje porodicama žrtava je bio moj uslov za dolazak u Beograd. Sada su se stekli ti uslovi i sada idemo dalje", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH za BBC.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: