BiH
0

Sukcesija i slučaj Jurišić - razlozi Silajdžićeve posjete Beogradu

SRNA
Haris Silajdžić
Haris Silajdžić
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić rekao je da su sukcesija, sudbina imovine preduzeća iz BiH i slučaj Ilije Jurišića razlozi zbog kojih će naredne sedmice otputovati u Beograd.

Gostujući sinoć u programu Federalne televizije, Silajdžić je potvrdio da će tokom boravka u Beogradu posjetiti Iliju Jurišića, koji je u Beogradu osuđen na 12 godina zatvora zbog napada na kolonu Jugoslovenske narodne armije u Tuzli, maja 1992. godine.

Komentarišući reagovanja u vezi sa njegovom posjetom Beogradu, Silajdžić je rekao da Predsjedništvo BiH ima dogovor da u posjete ide predsjedavajući, svi ili onaj za kojim domaćin izrazi želju. 

Prema njegovim riječima, srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović je u ovom slučaju odabrao da ne ide.

Silajdžić je rekao da će u svom obraćanju pred Vijećem sigurnosti UN u New Yorku naredne sedmice, prije svega, naglasiti da BiH može ići naprijed i da radi na integraciji evroatlantske strukture posebno EU i NATO.

"Tu smo napravili napredak, a nadam se da ćemo do kraja godine napraviti napredak i kod liberalizacije viznog režima. Reći ću i da moramo poštivati neke stvari u BiH, prije svega  Dejtonski sporazum, kojeg nema niko pravo da mijenja izuzev na predviđen način, to se dešava posebno kada je državna imovina u pitanju", kaže Silajdžić.