BiH
0

Silajdžić ne odustaje od posjete Beogradu i Jurišiću

SRNA
Haris Silajdžić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Haris Silajdžić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić nije odustao od namjere da posjeti Beograd, ali insistira da se tom prilikom susretne i sa Ilijom Jurišićem, koji se nalazi u beogradskom zatvoru, rekao je Silajdžićev savjetnik Damir Arnaut.

On je za "Politiku" naveo da Silajdžić neće posjetiti Beograd sve dotle dok ne budu ispunjeni svi ranije dogovoreni i usaglašeni uslovi, dodajući da nije problem datum posjete, nego program po kojem bi se ona odvijala.

"Odlaska u Beograd nema sve dotle dok Srbija ponovo ne potvrdi program posjete, usaglašen 21. maja i koji je ona tada potpisala", kaže Arnaut i ponavlja da bez potvrđivanja jednom već potvrđenog programa neće doći do planiranog susreta Silajdžića i srpskog predsjednika Borisa Tadića.

Arnaut je napomenuo da je prvobitnim programom bila predviđena i Silajdžićeva poseta Iliji Jurišiću, koji se nalazi na izdržavanju 12-godišnje kazne po presudi beogradskog Okružnog suda zbog napada na kolonu JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine.

Arnaut je dodao da je "popravljanje odnosa u regionu u interesu BiH, kao i bolji odnosi sa Srbijom" do kojih se, smatra on, "može doći razgovorima i zvaničnim posjetama". 

Silajdžićeva neslužbena i radna poseta Srbiji bila je planirana za 25. maj, ali je otkazana zbog kvara na avionu kojim je on trebalo da doputuje iz New Yorka u Minhen, a potom u Beograd. 

Poziv Silajdžiću da dođe u Beograd, prvi put poslije 18 godina, uputio je 24. aprila predsjednik Srbije Boris Tadić, i to u Istanbulu gdje su, zajedno sa predsjednikom Turske Abdulahom Gulom, potpisali istambulsku deklaraciju.