Susret u New Yorku
0

FOTO / Silajdžić upoznao Clintona sa pozivima političara iz RS-a na secesiju

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić jutros je u New Yorku održao sastanak sa bivšim predsjednikom SAD-a Bill Clintonom.

Predsjedavajući Silajdžić je upoznao Predsjednika Clintona sa trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini, a posebna pažnja u razgovoru je posvećena sve učestalijim otvorenim pozivima od strane zvaničnika RS entiteta za secesiju tog dijela Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Silajdžić je istakao da su ovi potezi destabilizirajući za cijeli region i da mogu imati vrlo ozbiljne posljedice za mir i sigurnost, te da je začuđujuće odsustvo bilo kakve reakcije od strane međunardone zajednice.

Neadekvatne reakcije međunarodne zajednice, čija je volja da dosljedno primjeni Dejtonski sporazum svakodnevno testirana tokom proteklih 15 godina, i to posebno u dijelovima koji se odnose na povratak protjeranih i izgradnju državnih institucija, su ohrabrile te snage koje sada javno govore da čekaju povoljne geopolitičke odnose da pokušaju ugroziti integritet Bosne i Hercegovine. Neadekvatna reakcija legitimira ove postupke i tako služi boljem pozicioniranju onih koji žele oslabiti Bosnu i Hercegovinu u procesu koji treba da dovede do ustavnih promjena, saopćeno je iz Silajdžićevog kabineta.

"Ovdje se radi se o otvorenom pozivu o završavanju projekta koje su Milošević i ostali započeli, a Bosna i Hercegovina i sve zemlje u regionu su taoci ove politike koja ih sprečava da razvijaju svoje značajne ekonomske i socijalne resurse. Građani Bosne i Hecegovine i cijelog regiona koji u ogromnoj većini žele sigurnost, prosperitet i okrenuti su ka evroatlanskim integracija očekuju adekvatne reakcije na poteze koji unose nemir u njihove živote", istakao je predsjedavajući Silajdžić.

Predsjednik Clinton je istakao pokazao da je u potpunosti upoznat sa svim detaljima o aktuelnoj situaciji u našoj zemlji, te je iskazao značajno interesovanje za rješenje svih problema i izazova sa kojim se Bosna i Hercegovina suočava.