BiH
0

Silajdžić primio delegaciju dužnosnika Kongresa SAD-a

FENA
Haris Silajdžić
Haris Silajdžić
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić primio je danas delegaciju dužnosnika Kongresa Sjedinjenih Američkih Država.

Tokom susreta razgovarano je o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, aktuelnim pitanjima u procesu integracije Bosne i Hercegovine u NATO i Evropsku uniju te o reintegraciji društva u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Silajdžić rekao je da većina problema koji danas stoje pred Bosnom i Hercegovinom, poput nefunkcionalnosti državnih institucija, direktno proistječu iz insistiranja na etničkom principu i neprovođenja ključnih elemenata Dejtonskog mirovnog sporazuma, posebno Aneksa 7, koji garantuje pravo izbjeglica i raseljenih osoba da se slobodno i sa sigurnošću vrate u svoje domove.

Naglasio je da Dejtonski sporazum može funkcionirati samo ako su svi dijelovi u potpunosti provedeni te da će Bosna i Hercegovina nastaviti da se suočava s opasnošću ukoliko se ključni dijelovi Dejtona umanjuju ili u potpunosti ignorišu.

Potcrtao je da su pridruživanje Evropskoj uniji i NATO-u strateški prioriteti Bosne i Hercegovine, jer je proces evroatlantske integracije jedini put ka trajnoj stabilnosti i prosperitetu naše zemlje i cijele regije.

Ističući važnost što skorije implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci, predsjedavajući Silajdžić rekao je da su izgradnja vladavine prava i demokratskog političkog sistema koji osigurava jednaka prava za sve građane Bosne i Hercegovine osnovni preduslovi za reintegraciju društva u našoj zemlji, saopćeno je iz kabineta Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.