Titov u Predsjednitšvu BiH
0

Silajdžić: "Samo balansirana politka Rusije prema BiH može pomoći"

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i član Predsjedništva Nebojša Radmanović primili su danas zamjenika ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Vladimira Titova.

Tokom razgovora Titov je istaknuo da je Ruska Fedracija zainteresirana za vanjsko-politički dijalog u regiji Balkana uopće i posebno u Bosni i Hercegovini te dodao da nestalno članstvo BiH u Vijeću sigurnosti UN-a pokazuje da je BiH normalna i suverena država, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

On je istaknuo da sa poboljšanjem cjelokupnih odnosa u regiji zapadnog Balkana, a s tim i u BiH, te s obzirom na nastojanja BiH da bude punopravan član EU-a , što Ruska Fedracija podržava, treba raditi na zatvaranju Ureda viskog predstavnika.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je kazao da samo balansirana politika Rusije prema Bosni i Hercegovini može pomoći u riješavanju aktuelnih problema.

"Na početku smo novoga istorijskog konteksta kada je u pitanju Istok i taj kontekst znači da su dobrodošle inicijative i sa Istoka i Zapada", kazao je Silajdžić.

Prema njegovim riječima, u BiH postoje različiti koncepti, ali političkim dogovorom se može naći srednje rješenje.

Ocijenio je da Ured viskog predstavnika ima svoju funkciju sve dok postoje blokade u sistemu te da se mora pristupiti dogovaranju da se otklone blokade.

Silajdžić je dodao da to treba biti kombinacija realnih i objektivnih inicijativa izvana i unutarnjih dogovora.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je iskazao zadovoljstvo stavom Rusije da bude aktivna u regiji zapadnog Balkana.

Radmanović je kazao da je Ured visokog predstavnika davno trebalo transformirati, iako oko toga postoji neslaganje i u BiH i u međunarodnoj zajednici, jer BiH ne može aplicirati za kandidatski status u EU dok je visoki predstavnik u BiH i dok se to pitanje ne riješi.

Također je pozdravio ruska ulaganja u BiH i naglasio da u toj oblasti postoji potencijal za veću i sadržajniju suradnju, na čemu treba zajednički raditi.

Sastanku je prisustvovala i savjetnica člana Predsjedništva BiH Željka Komšića Dijana Tabori, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.