{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Silajdžić: "Samo balansirana politka Rusije prema BiH može pomoći"

F
25.6.2010. u 18:11
0
10
Silajdžić: "Samo balansirana politka Rusije prema BiH može pomoći"
0
Silajdžić: "Samo balansirana politka Rusije prema BiH može pomoći"
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i član Predsjedništva Nebojša Radmanović primili su danas zamjenika ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Vladimira Titova.
Tokom razgovora Titov je istaknuo da je Ruska Fedracija zainteresirana za vanjsko-politički dijalog u regiji Balkana uopće i posebno u Bosni i Hercegovini te dodao da nestalno članstvo BiH u Vijeću sigurnosti UN-a pokazuje da je BiH normalna i suverena država, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

On je istaknuo da sa poboljšanjem cjelokupnih odnosa u regiji zapadnog Balkana, a s tim i u BiH, te s obzirom na nastojanja BiH da bude punopravan član EU-a , što Ruska Fedracija podržava, treba raditi na zatvaranju Ureda viskog predstavnika.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je kazao da samo balansirana politika Rusije prema Bosni i Hercegovini može pomoći u riješavanju aktuelnih problema.

"Na početku smo novoga istorijskog konteksta kada je u pitanju Istok i taj kontekst znači da su dobrodošle inicijative i sa Istoka i Zapada", kazao je Silajdžić.

Prema njegovim riječima, u BiH postoje različiti koncepti, ali političkim dogovorom se može naći srednje rješenje.

Ocijenio je da Ured viskog predstavnika ima svoju funkciju sve dok postoje blokade u sistemu te da se mora pristupiti dogovaranju da se otklone blokade.

Silajdžić je dodao da to treba biti kombinacija realnih i objektivnih inicijativa izvana i unutarnjih dogovora.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je iskazao zadovoljstvo stavom Rusije da bude aktivna u regiji zapadnog Balkana.

Radmanović je kazao da je Ured visokog predstavnika davno trebalo transformirati, iako oko toga postoji neslaganje i u BiH i u međunarodnoj zajednici, jer BiH ne može aplicirati za kandidatski status u EU dok je visoki predstavnik u BiH i dok se to pitanje ne riješi.

Također je pozdravio ruska ulaganja u BiH i naglasio da u toj oblasti postoji potencijal za veću i sadržajniju suradnju, na čemu treba zajednički raditi.

Sastanku je prisustvovala i savjetnica člana Predsjedništva BiH Željka Komšića Dijana Tabori, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: