Radmanović - Harčenko
0

"Stav Rusije je izuzetno važan za RS"

FENA
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović primio je u Banjoj Luci ambasadora Ruske Federacije u BiH Aleksandra Bocan Harčenka.

Tema razgovora bili su predstojeći opći parlamentarni izbori u BiH, aktuelna politička situacija u BiH i bilateralni odnosi.

Radmanović je zahvalio ambasadoru i svim umjetnicima iz Rusije, koji su učestvovali u koncertu u Banjoj Luci u okviru "Dana ruske duhovne kulture" u Republici Srpskoj.

Ocijenjeno je da je u pitanju izuzetan kulturni događaj, koji je naišao na dobar prijem kod građana i publike, tako da će ova vrsta kulturne saradnje biti nastavljena.

Radmanović je istakao da su u posljednje vrijeme iz Sarajeva sve učestaliji nasrtaji na Dejtonski mirovni sporazum, zbog čega je stav Ruske Federacije izuzetno važan za Republiku Srpsku, s obzirom na to da je Rusija stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira u BiH.

Ambasador je ponovio da će Rusija zastupati principijelan stav poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kao temeljnog okvira za mir i stabilnost zemlje, s njegovom unutrašnjom entitetskom strukturom te se interesirao za očekivanja na predstojećim izborima u BiH.

Član Predsjedništva BiH je rekao da će sadašnji politički akteri ostati na političkoj sceni i nakon narednih izbora, tako da se ne očekuju nikakve spektakularne političke promjene.

Također, ambasador Harčenko se zanimao za napredak razgovora o reguliranju pitanja imovine kao jednog od 5 plus 2 uvjeta za zatvaranje Ureda visokog predstavnika u BiH.

Radmanović je rekao da ne očekuje dogovor i napredak o ovom pitanju jer su zahtjevi političara iz Sarajeva maksimalistički, isključivi i protivustavni.

Razgovarajući o nedavnom glasanju o Rezoluciji Srbije u Generalnoj skupštini UN, dvojica sagovornika su ponovila stavove da Rusija ni BiH ne priznaju jednostranu nezavisnost Kosova saopćeno je iz kabineta Nebojše Radmanovića.