BiH
9

Sidran pisao PEN Centru: Šta ste, i od koga, sakrivali?

Klix.ba
Abdulah Sidran (Foto: Arhiv)
Abdulah Sidran (Foto: Arhiv)
Nakon što Izborna skupština PEN Centar BiH na sjednici održanoj 19. juna nije prihvatila kandidaturu za članstvo tri ugledna bosanskohercegovačka književnika: Abdulaha Sidrana, Džemaludina Latića i Amira Brke, ali i drugih, zbog čega je, podsjetimo, akademik Esad Duraković istupio iz PEN-a, pismom se ovoj organizaciji obratio sam Sidran.

Podsjetio je kako je, prema instrukcijama od 24. marta 2014. godine koje mu je dao predsjednik Upravnog odbora PEN Centra BiH prof. dr. Zvonimir Radeljković, 31. marta uputio, i poštanskim i elektronskim putem, molbu, tj. zahtjev za obnovu statusa u spomenutoj asocijaciji.

"Očekivao sam da me – poštujući elementarne principe građanske pristojnosti i u skladu sa pravilima poslovne korespondencije – obavijestite o rezultatu toga moga zahtjeva. Prošlo je preko tri mjeseca, a da to ni na kakav način niste učinili! O prijemu novih članova ništa pouzdano nije se moglo saznati ni iz ovdašnjih medija. Shvatio sam, i zaprepastilo me to saznanje, da ste sjednicu od 19. juna, na kojoj ste obavili prijem novih članova, održali bez prisustva i jednog jedinog predstavnika sredstava informisanja!", napisao je Sidran.

Pozive za tu sjednicu, dodao je, niti ikakvu informaciju o njenom održavanju, "nije dobio baš ni jedan od nekoliko stotina ovdašnjih novinara elektronskih i printanih medija!".

"Šta ste, i od koga, sakrivali? Takvo ponašanje Upravnog odbora i kancelarije PEN-a i takav, konspirativni rad nije predviđen Satutom PEN Centra, naprotiv: taj Statut obavezuje na otvorenost i javnost rada. O razlozima za takav način rada nije upoznato ni članstvo PEN-a i poznati su samo najužem dijelu vašeg Upravnog odbora. Šta o tome možete kazati ovdašnjoj kulturnoj i ostaloj javnosti? Kako ćete objasniti i čime opravdati šokantnu činjenicu da ni do danas, za potrebe javnosti, niste objavili ama baš nikakvo saopštenje o održavanju i rezultatima sjednice održane 19. juna, kako činjenicu da o njoj niste obavijestili čak ni vlastito članstvo", upitao je Sidran, te dodao:

"Osim što se takvo postupanje ne može imenovati ni smatrati ničim drugim nego javašlukom, ono u sebi sadrži drzak, nevaspitan i nedopustiv prezir prema građanima i ovdašnjoj kulturnoj javnosti i uveliko opravdava i podupire javno izrečene tvrdnje o PEN Centru BiH kao o nečijoj privatnoj prćiji", napisao je, uz ostalo, Sidran, tražeći, još jednom, informacije iz PEN Centra.

Abdulah Sidran je istupio iz članstva u PEN Centru 2001. godine, nakon što PEN nije stao iza njega poslije teških optužbi u medijima na njegov račun, a u vezi s navodnom ratnom ulogom. Kao jedan od osnivača Centra, u čijem stanu se pod granatama pripremalo osnivanje PEN-a, Sidran je izrazio želju za ponovnim učlanjenjem u tu organizaciju. Učinio je to, kako je tvrdio, jer su njegovi stavovi i pisanje godinama ignorirani.

Sidranovo ponovno članstvo u PEN Centru podržali su Alma Lazarevska, Ivan Kordić, Zlatko Topčić i akademik Esad Duraković, koji su dali i pismene preporuke za njega, ali i brojni drugi. Međutim, to nije bilo dovoljno čelništvu PEN koje je u startu odbilo Sidranovu kandidaturu. tražeći Sidranovo javno izvinjenje.