Kultura
92

Zbog odbijanja Sidrana i ostalih: Esad Duraković istupa iz PEN Centra BiH

Piše: F.V.
Esad Duraković
Esad Duraković
Akademik Esad Duraković, profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, član Akademije nauka i umjetnosti (ANU) Bosne i Hercegovine i dopisni član Arapske akademije nauka u Damasku, izjavio je za Klix.ba da je odlučio da istupi iz PEN Centra Bosne i Hercegovine.

Duraković je to učinio nakon što Izborna skupština PEN Centar BiH, koja je jučer održana u Sarajevu, nije prihvatila kandidaturu za članstvo tri ugledna bosanskohercegovačka književnika: Abdulaha Sidrana, Džemaludina Latića i Amira Brke, ali i drugih.

Abdulah Sidran je istupio iz članstva u PEN Centru 2001. godine, nakon što PEN nije stao iza njega poslije teških optužbi u medijima na njegov račun, a u vezi s navodnom ratnom ulogom. Kao jedan od osnivača Centra, u čijem stanu se pod granatama pripremalo osnivanje PEN-a, Sidran je izrazio želju za ponovnim učlanjenjem u tu organizaciju. Učinio je to, kako je tvrdio, jer su njegovi stavovi i pisanje godinama ignorirani.

Kordić, Lazarevska, Topčić...

Sidranovo ponovno članstvo u PEN Centru podržali su Alma Lazarevska, Ivan Kordić, Zlatko Topčić i akademik Esad Duraković, koji su dali i pismene preporuke za njega, ali i brojni drugi. Međutim, to nije bilo dovoljno čelništvu PEN koje je u startu odbilo Sidranovu kandidaturu. tražeći Sidranovo javno izvinjenje.

"U PEN Centru BiH dugo već događaju stvari neprilične jednoj tako značajnoj međunarodnoj instituciji koja je dio uglednog međunarodnog PEN-a. Svojevremeno su ga napustila tri njegova člana čiji odnosi i općenito djelovanje u kulturi na prostoru mnogo širem od regionalnog imaju posebnu težinu i koji su bili, naprosto, izuzetna referenca PEN-u: Dževad Karahasan, Abdulah Sidran i Ugo Vlaisavljević. To se nije smjelo dogoditi, a kad se već dogodilo - PEN je morao izvući pouke iz toga. No, nije ih izvukao: u PEN-u se nastavilo s devastacijom njegova ugleda", izjavio je Duraković za Klix.ba.

Akademik Duraković smatra kako je devastacija ugleda i kriterija PEN-a kulminirala na jučerašnjoj Izbornoj skupštini. Na takve tendencije je naš portal upozoravao još prije nekoliko mjeseci.

"Tada je primljen veći broj članova, ali je indikativno da su ODBIJENI, recimo, Abdulah Sidran i Srebren Dizdar (za obojicu sam i ja pisao preporuke). No, među primljenima ima i onih koji Sidranu i Dizdaru nisu ni do koljena. Ali su PEN-om zagospodarila mešetarenja, devastirajuća lobiranja, lični interesi, animoziteti, trvljenja i slično. PEN je postao odveć podložan tom mulju i samo u takvim okolnostima moglo se dogoditi da ova dva kandidata, na primjer, ne budu izabrani. Jadna je institucija u kojoj lični otpori mogu nadvladati činjenicu važnosti Sidrana, Karahasana ili Dizdara", upozorio je Duraković.

Neizdrživi pritisak savjesti

Primijetio je kako je "ova izborna skupština uvjerljivo pokazala da su dramatično poremećeni kriteriji, odnosno vrijednosti u PEN-u".

"Na to se ne može pristati. S obzirom na sve navedeno, odlučio sam da obznanim svoje istupanje iz PEN Centra BiH, iz onoga PEN-a kome ništa ne znače imena koja sam spomenuo. Ako Sidranu i Karahasanu nema mjesta u PEN-u, ali ima nekima koji nisu poznati ni u vlastitoj čarsiji, onda ni meni tu nije mjesto. Moje istupanje je čin odbrane digniteta PEN-a. Naravno, ovo ne činim ni rado, niti dobrovoljno, već s gorčinom i neizdrživim pritiskom savjesti i svijesti o sasvim poremećenim kriterijima. Uvjeren sam da u datim okolnostima nije časno ostati unutar PEN Centra BiH", zaključio je Esad Duraković u razgovoru za Klix.ba.