Kultura
0

U junu odluka o prijemu Sidrana i Latića u PEN Centar BiH

Piše: N. J.
Abdulah Sidran
Abdulah Sidran
U Sarajevu je večeras održana Skupština PEN Centra na kojoj je bilo govora o nekim važnim pitanjima za budućnost ove organizacije.

Sekretar PEN-a Ferida Duraković za Klix.ba je kazala da su na večerašnjoj sjednici donesene bitne odluke, odnosno usvojeni finansijski i Izvještaj o radu PEN-a kao i Plan rada za ovu godinu, te dodala kako je zadovoljna zbog te činjenice.

Na upit o prijemu novih članova u PEN, akademika Abdulaha Sidrana i prof. dr. Džemaludina Latića, Duraković je kazala da će o tome biti govora na Skupštini koja će biti održana u junu ove godine, kada bi trebala biti i donesena odluka o tome.

Abdulah Sidran je istupio iz članstva u PEN Centru 2001. godine, nakon što PEN nije stao iza njega poslije teških optužbi u medijima na njegov račun, a u vezi s navodnom ratnom ulogom.

Kao jedan od osnivača Centra, u čijem stanu se pod granatama pripremalo osnivanje PEN-a, Sidran je izrazio želju za ponovnim učlanjenjem u tu organizaciju. Učinio je to jer su njegovi stavovi i pisanje godinama ignorisani.