Kultura
2

Kome smeta povratak Abdulaha Sidrana u PEN Centar BiH?

Piše: Ermina Skorupan-Husejnović
Abdulah Sidran (Foto: Arhiv/Anadolija)
Abdulah Sidran (Foto: Arhiv/Anadolija)
Danas je održana sjednica Upravnog odbora PEN Centra Bosne i Hercegovine. Na sjednici je, uz ostalo, trebalo biti raspravljano o slučaju uglednog bh. književnika, akademika Abdulaha Sidrana koji je izrazio želju da se vrati u članstvo PEN Centra. No, o tome danas, kako nam je saopćeno, nije bilo govora.

Na današnjoj sjednici se govorilo o finansijskom izvještaju, Izvještaju o radu PEN-a i događajima iz prošle godine, ali i o planu rada za ovu godinu.

Ferida Duraković, sekretar PEN-a je za Klix.ba rekla da će javnost o eventualnom povratku Sidrana u članstvo PEN-a naknadno biti obaviještena.

Dva kandidata

Član Upravnog odbora PEN-a, Hadžem Hajdarević, za Klix.ba je rekao da nije bilo govora ni o kome pojedinačno, te je dogovoreno da će Skupština PEN-a biti održana u aprilu.

"Zbog nedovoljnog broja kandidata, tačnije samo dva, Izborna skupština će se održati u prvoj polovini juna", rekao je Hajdarević i dodao da niti jedan kandidat neće biti predmet nekih posebnih razgovora.

Abdulah Sidran je istupio iz članstva u PEN Centru 2001. godine, nakon što PEN nije stao iza njega poslije teških optužbi u medijima na njegov račun, a u vezi s navodnom ratnom ulogom. Kao jedan od osnivača Centra, u čijem stanu se pod granatama pripremalo osnivanje PEN-a, Sidran je izrazio želju za ponovnim učlanjenjem u tu organizaciju. Učinio je to jer su njegovi stavovi i pisanje godinama ignorisani.

Na njegovu molbu je odgovorio predsjednik Upravnog odbora PEN Centra, Zvonimir Radeljković.

Napisao je da, ukoliko želi ponovo postati član PEN-a, Sidran mora imati preporuke tri člana bh. PEN Centra, a sam prijem u PEN ovjerava Skupština tajnim glasanjem na nekom od svojih redovnih godišnjih zasjedanja.

"S obzirom na to da ste svojim istupima i tekstovima posljednjih desetak godina često napadali PEN Centar u BiH, njegov Upravni odbor i poimence mnoge njegove članove, očekujemo od vas da se prije toga javno izvinite zbog nanesenih kleveta, objeda, kontinuiranog vrijeđanja i nanošenja društvene štete bosanskohercegovačkoj organizaciji Međunarodnoga PEN-a", odgovorio je Radeljković Sidranu.

Sidran je živi artefakt

Ovakva reakcija je izazvala negodovanje nekih članova. Jedan od njih je Dragan Marijanović, novinar i putopisac iz Mostara.

Danas nije bio na sjednici, a za Klix.ba je rekao da je poslao svoje pismo o statusu Abdulaha Sidrana.

"Žalim što su pokazana mnoga nedjela prema Sidranu na relaciji sa PEN Centrom. Ne određujem i ne osuđujem krivce, ali imam pravo na svoj sud. Abdulah Sidran je živi artefakt", rekao je Marijanović, te u svom stilu dodao da "ne treba raditi na podgrijavanju sukoba", već na tome da se oni anuliraju.

"Upravnom odboru ističe mandat i bit će mi neoprostivo teško živjeti s činjenicom da nisam uradio ništa da Sidran ne ostane poljuljanim čovjekom", rekao je Marjanović.

Kako saznajemo, Marijanović je jučer od čelništva PEN-a zatražio da ga uklone s popisa članova Upravnog odbora PEN-a, upozorivši da je četverogodišnji mandat Uprave PEN-a istekao.

"Moja odluka je neopozivo poštivanje legaliteta rada i UO i PEN-a u cjelini", istakao je Marijanović.

Sidranovo ponovno članstvo u PEN Centru podržali su Alma Lazarevska, Ivan Kordić, Zlatko Topčić i akademik Esad Duraković, koji su dali i pismene preporuke za njega.