Obilježavanje Dana žena
0

Šetajući Sarajevom 1.000 žena poslalo poruku o ravnopravnosti

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Oko 1.000 pripadnica ljepšeg spola iz cijele Bosne i Hercegovine se okupilo danas ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu, odakle su maršom krenule ka Ajfelovom mostu, obilježavajući tako 101. godišnjicu 8. marta, Dana žena.

Fondacije "Cure", "Žene za žene", "Žene ženama", "Lokalne inicijative", "Mikro" i brojne druge ženske organizacije su na ovaj način željele promovirati poruke mira, solidarnosti i rodne ravnopravnosti.

"Evo i danas, poslije 101 godinu žene traže ista prava. Jedina razlika je što prije 101 godinu nismo mogle glasati, a danas to možemo. Osim toga, žena u politici i dalje nema, odnosno nisu dovoljno zastupljene koliko bi to trebalo prema Zakonu o ravnopravnosti spolova. U svim segmentima vlasti bi trebalo biti četrdeset posto žena, međutim, mi ih danas u politici imamo 17 posto, u Vijeću ministara nemamo nijednu ženu i rezultati su i više nego loši", kazala je za Sarajevo-x.com, Vedrana Frašto iz Fondacije "Cure".

Alma Budaković iz fondacije "Žene za žene" je istakla cilj da se što više žena sretne na današnji dan i pošalje poruke mira, solidarnosti i ravnopravnosti, što je i bio slučaj.

Nakon marša, sve žene su se okupile na Ajfelovom mostu, odakle su puštanjem balona poslale svoje poruke. U malom parku kod zgrade Općine Centar je održan i prigodan program.