Ženski mirovni aktivizam
0

Sarajevo: Deseci građana šetali za mir

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
"Šetnja za mir" realizirana je danas u okviru projekta "Šesnaest dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama" te Međunarodnog dana ljudskih prava.

Akciju je organizovala TPO Fondacija u saradnji s Gender centrom VFBiH, Helsinškim komitetom za ljudska prava u BiH, UN WOMEN, te Gradom Sarajevo.

Učesnici su se okupili ispred Katedrale, gdje su im uručeni kišobrani sa sloganom "Diva mira" te su krenuli u mirnu šetnju do BBI centra.

Na trgu ispred BBI centra održan je zvanični dio programa, a ujedno je skrenuta pažnja na važne korake koje su učinile graditeljice mira diljem svijeta i za te svoje napore dobile Nobelovu nagradu za mir od 1905. do 2011. godine.

Koordinatorica akcije Zilka Spahić-Šiljak istakla je da je ovo prva šetnja za mir u BiH koja je inicirana činjenicom da su ove godine Nobelovu nagradu za mir dobile tri žene.

Ona je istakla da se ovom akcijom želi skrenuti pažnja na ženski aktivizam u izgradnji mira.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen rekao je da bi borba za ženska prava i uopće za ljudska prava trebalo da traje čitavu godinu.

Vera Jovanović uime Helsinškog komiteta za ljudska prava istakla je da je za one koji se bore za ljudska prava Dan ljudskih prava svaki dan.

Jovanović je istakla da žene trebaju imati više učešća u društvu.

Direktorica Gender centra Federacije BiH Ana Vuković rekla je da ova manifestacija slavi žene koje su dobile Nobelovu nagradu za izgradnju mira, ali i sve one žene koje su dale svoje živote za mir, koje su su borile za ljudska prava.

Kako je rekla, žene i Bosne i Hercegovine zaslužuju Nobelovu nagradu i jednom će možda neko šetati njima u čast.

Osim Sarajeva, akcija se održava istovremeno u Banjoj Luci, Zenici, Bratuncu, Tuzli, Sanskom Mostu, Bosanskom Grahovcu i Livnu.

Cilj ove akcije je učiniti da žensko mirotvorstvo bude vidljivo javnosti.