{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Žene poručile: Mi smo žene svaki dan, naša zemlja je cijeli svijet

S
Piše: D. T./Sarajevo-x.com
8.3.2012. u 15:01
0
1
Žene poručile: Mi smo žene svaki dan, naša zemlja je cijeli svijet
0
Udruženje građana Oštra Nula je, u sardnji sa Fondacijom Cure iz Sarajeva, danas, povodom Međunarodnog dana žena, u Banjoj Luci organizovalo ulični marš pod nazivom "8. mart(š) svaki dan" .
Kako je najavljeno, osim akcije, koja je u 13 sati počela na banjalučkom Trgu Krajine, u prostorijama mjesne zajednice Centar će biti prikazan film "Iron Jawed Angels".

"Iako je još davne 1910. godine utemeljen Međunarodni dan žena, brojne žene svijeta se i dan danas moraju boriti za svoja prava. Ovo je nažalost tačno i za naše izrazito patrijarhalno društvo u kojem živimo. Svjedoci smo da žene trpe diskriminaciju na svakom polju društvenog i kulturnog života, a ta diskriminacija ne prestaje čak ni kod egzistencijalnih pitanja i osnovnih ljudskih prava", poručili su iz Oštre Nule.

U ovom udruženju ističu kako su naše žene i danas eksploatisane kao jeftina radna snaga pri čemu u većini slučajeva nemaju omogućena ni osnovna zakonom određena prava i naknade.

"Ruralne sredine danas zaista predstavljaju veliku crnu rupu za žene, jer je čak oko 47 posto nepismenih žena u tim sredinama, što nam daje za pravo da postavimo i pitanje funkcionisanja naše pravne države koja svojim Ustavom svim građanima garantuje pravo na obrazovanje bez obzira na pol", istakli su organizatori današnje akcije.

Žene su nosile transparente s natpisima "Kao žena ja nemam zemlju, kao ženi moja zemlja je cijeli svijet", "Osmi mart svima znan, ali ja sam žena svaki dan", "Dosta nasilju nad ženama"...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: