BiH
28

Sestrama Hebibi i Emini iz Čelinca voda četvrti put ulazi u kuće

Piše: M.R.
(Foto: Klix.ba)
Kada krenete u pravcu opštine Čelinac dočekat će vas nekoliko suženja puta koji je zbog poplava na pojedinim dijelovima uništen do pola. Sve vrijeme su i dalje uz put vidljive posljedice katastrofalnih poplava koje su zadesile ovo mjesto.

Nedaleko od mosta kojem je skoro vraćena njegova funkcija nalazi se ulica Miloša Obilića u kojoj smo zatekli osmočlanu porodicu kojoj je voda već četvrti put ušla u kuću.

Habiba Nezirević kaže da im najveći problem predstavlja kanal koji je udaljen oko pet metara od njihove kuće, a star je preko trideset godina.

"Taj kanal je rađen prije više od trideset godina i proteže se iz Markovca i sve to Vrbanje. Nasip je pravljen u ono vrijeme da bi se na neki način zaštitio grad, međutim, ovo ovdje stanovništvo sada nije zaštićeno. Ovo je četvrti put da nama voda ulazi u kuću, prvi put 2001., zatim 2002. kada se kanal izlio i poplavio podove, 2010 je bilo užasno, a o ovome sada da i ne govorim, voda je poplavila pola kuće", žali se Habiba.

Habiba sa suprugom ima petoro djece od kojih dvoje živi u kući pored sa njenom sestrom Eminom Šabić. Međutim, nakon poplava svih osam članova porodice, od kojih samo dvoje radi, stanuje kod rođaka koji je u njihovoj blizini. Poplava im je uništila sve, dva kamiona stvari su odvezli na deponiju, a Habiba priča da zbog kanala koji se često izlijeva uvijek živi u strahu.

"Od nas osam rade samo kćerka i jedan sin, socijalnu pomoć ne primamo, jer ne podliježemo statusu za socijalnu pomoć. Uvijek gledamo kanal u strahu, tako i kada je krenula poplava malo stvari smo podigli,ali je voda počela i iz zemlje izvirati i nadolaziti iz varoši i sa brda, nije bilo moguće ništa sačuvati“, govori Habiba za Klix.ba.

S obzirom da je voda već nekoliko puta ulazila u kuću, Habiba kaže da bi za njih najbolje rješenje bila neka donacija od koje bi izradili gornji sprat da kada krenu poplave imaju gdje.

"Meni bi neka donacija mnogo pomogla da se izmjestimo gore na sprat, jer već četiri poplave živim u istoj stambenoj jedinici. Treba naći neko trajno rješenje, jer meni ako je poplavilo četiri puta, poplavit će još 44 puta. Na nekom smo nezavidnom položaju zbog tog kanala, ne znam zašto su nam uopšte dali dozvolu da ovdje gradimo kuću. Do sada nije bilo nekoga sluha od opštine, da li će sada biti razumijevanja - vidjet ćemo. Najpotrebniji bi mi bio neki kauč da imamo na čemu spavati kad se vratimo u kuću i šporet na drva da možemo ovo da isušujemo, jer je moje sve stradalo", žali se Habiba.

Habibina sestra Emina boluje od lupusa i ima problema sa štitnom žlijezdom.

"Dok malo teško trebam prenijeti, odmah kvrge poiskaču i boli. Ne bih smjela ništa dizati, ali šta ću, trpi i eto. Kod mene je u kući poslije poplave sve buđavo, ne smijem na tome spavati samo privremeno držim stvari da ne budu na podu. Svi aparati su mi uništeni i pod moramo dizati. Najviše mi je žao regala, a ništa nisam spasila“, priča Emina.

Ona kaže da joj je za vrijeme poplava voda bila do grla, ali nije htjela da napusti kuću, policija je dolazila po nju. Kada se vratila sve je bilo uništeno, a onda je uslijedilo čišćenje lopatama i sapiranje vodom iz crijeva. Samo taj proces je trajao nekoliko dana, a njihove kuće još uvijek nemaju uslove za život.

Prošli put kada su bile poplave Emina priča da je dobila pomoć od 100 maraka, ovaj put se iskreno nada da će pomoć biti bolja te da će koliko – toliko uspjeti da "stanu na noge" i naprave neko trajno rješenje za njihov problem sa poplavama.