Pokrajina Guangdong
34

Kina suočena s poplavama, vlada primorana da uvede mjere za zaštitu 127 miliona stanovnika

FENA
Glavne rijeke, vodotokovi i akumulacije u kineskoj pokrajini Guangdong prijete da izazovu opasne poplave, primoravajući vladu u nedjelju da donese planove hitne reakcije kako bi zaštitila više od 127 miliona stanovnika. 

Nazivajući situaciju "tmurnom", lokalni meteorološki zvaničnici saopćili su da u dijelovima rijeka i pritoka u slivovima rijeka Xijiang i Beijiang naglo raste vodostaj, u neuobičajenom nevremenu, javila je u nedjelju državna televizija CCTV.

Kinesko ministarstvo vodnih resursa izdalo je hitno upozorenje, prenosi CCTV.

Zvaničnici Guangdonga pozvali su odjele u svim lokalitetima i općinama da započnu planiranje hitnih mjera kako bi se spriječile prirodne katastrofe i brzo poslala finansijsku pomoć u slučaj katastrofa kako bi se osiguralo da pogođeno stanovništvo  dobije hranu, odjeću, pitku vodu i mjesto za boravak.

Kiša koje padaju 12 sati, s početkom u 20 sati po lokalnom vremenu u subotu, zahvatile su centralne i sjeverne dijelove pokrajine u gradovima Zhaoqing, Shaoguan, Qingyuan i Jiangmen.

Skoro 20.000 ljudi evakuisano je u Qingyuanu, prenose državni mediji, a oštećeni su i neki elektroenergetski objekti u Zhaoqingu, uslijed čega je na nekim mjestima došlo do prekida u snabdijevanju strujom.

U Qingyuanu je obustavljena nastava u školama, javljaju lokalni mediji.

Vlasti u Qingyuanu i Shaoguanu u Guangdongu također su obustavile brodski saobraćaj  na nekoliko rijeka, a pomorska odjeljenja poslala su snage koje će biti na dužnosti i koordinirati remorkere u hitnim slučajevima i brodove za hitno spašavanje.

Od 10 sati po lokalnom vremenu u gradu Hezhou koji se nalazi u Guangxiju zabilježeno je 65 klizišta, javljaju državni mediji, prenosi Reuters.