Haaški tribunal
0

SAZNAJEMO / Šešelju će biti isplaćeno pet miliona eura odštete?!

Sarajevo-x.com
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj, optužen pred sudom u Haagu za najteže ratne zločine počinjene u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini, na ime odštete će dobiti pet miliona eura, saznaje Sarajevo-x.com iz dobro obaviještenih izvora.

Šešelj je uz zahtjev za oslobađanje koji je nedavno odbijen nakon čega je suđenje za ratne zločine nastavljeno, tražio i da mu se isplati odšteta od 10 miliona eura na ime troškova koje je imao tokom osam godina koliko je već u Haagu.

Prema informacijama do kojih smo došli, žalbeno vijeće Haaškog tribunala odbilo je zahtjev Sekretarijata suda u Haagu da mu se tražena sredstva ne odobre. Tako će mu, tvrdi naš izvor, prema odluci Žalbenog vijeća biti odobreni troškovi odbrane u iznosu od 50 posto od zahtijevanog, što bi mu bilo isplaćeno retroaktivno. Kako je Šešelj tražio odštetu od deset miliona eura, isplaćeni iznos će najvjerovatnije biti pet miliona eura.

Šešelj je uz najavu da će tražiti deset miliona eura, zaprijetio kako će "ukoliko se nastavi s odugovlačenjem", traženi iznos povećati na 100 miliona. Najavio je i da će u New Yorku podići tužbu protiv UN-a, kao i pokrenuti građanske parnice protiv pojedinih haaških sudaca i tužitelja.