{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šešelj traži odštetu od 10 miliona eura

F
9.3.2011. u 19:52
0
8
Šešelj traži odštetu od 10 miliona eura
0
Šešelj traži odštetu od 10 miliona eura
Vojislav Šešelj
Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj, optužen za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, zatražio je u srijedu da ga Haški tribunal oslobodi jer tvrdi da tužioci nisu dokazali nijednu tačku optužnice i da mu Sud isplati odštetu od 10 miliona eura zbog osmogodišnjeg pritvora najavljujući da će u slučaju "odugovlačenja s isplatom" svoj odštetni zahtjev uvećavati do iznosa od sto miliona eura.
Šešelj je na kraju trodnevna ročišta koje je održano na temelju pravila Haškog tribunala koje omogućava optuženom da, po završetku tužilačkog dokaznog postupka, zatraži oslobađanje po jednoj ili više tačaka optužnice i obrazloži zašto smatra da ih tužitelji nisu dokazali, najavio i da će u New Yorku podići tužbu protiv UN-a, kao i pokrenuti građanske parnice protiv pojedinih haških sudaca i tužilaca.

"Svakako imate pravo da to učinite a i ja sam sam razmišljao o takvoj mogućnosti", odgovorio mu je sudac Jean-Claude Antonetti koji je najavio da će vijeću za donošenje odluke o Šešeljevu zahtjevu za odbacivanjem svih tačaka optužnice trebati između nekoliko sedmica i mjeseci.

Antonetti je uputio Šešelja, koji je upozorio Vijeće da duljina njegova pritvora prelazi sve međunarodne humanitarne norme, da ima pravo podnijeti zahtjev za privremenim puštanjem na slobodu, no Šešelj je odgovorio da bi državna jamstva mogao tražiti od vođa Sjeverne Koreje, Venecuele, Libije ili Irana ali ne i od "prozapadnog izdajničkog režima" u Beogradu.

Šešelj je na trodnevnom ročištu tvrdio da tužitelji nisu dokazali nijednu tačku optužnice protiv njega, no tužilaštvo je ponovno iznijelo pregled dokaza kojima potkrepljuju sve elemente Šešeljeve kaznene odgovornosti uključujući i njegov značajan doprinos kampanji etničkog čišćenja i progona Hrvata s područja istočne i zapadne Slavonije, hrvatskog i muslimanskog stanovništva iz BiH te progon Hrvata iz Vojvodine.

Tužioci su podsjetili na svjedoke i dokaze koje su izveli, da su snage koje je regrutirao i slao Šešelj, činile zločine, a ponovno su prikazali dio njegovih huškačkih govora kojima je poticao srpske dobrovoljačke jedinice da haraju i čine zločine u Hrvatskoj i BiH.

Šešelja se tereti da je, zajedno s drugim sudionicima zločinačkog pothvata predvođenog bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, pokušao uspostaviti novu srpsku državu na dijelovima Hrvatske, BiH i same Srbije kroz progon pod patronatom države, koji je uključivao ubistva, deportacije, zlostavljanja, pljačku i uništavanje imovine. Ideju „velike Srbije“ sa zapadnom granicom Virovitica-Karlovac-Karlobag zagovarao je u javnim nastupima, a svojom je ekstremnom retorikom mobilizirao i poticao na progon Hrvata i muslimana ne samo sebi podređene stranačke dobrovoljačke oružane jedinice, nego i druge srpske snage.

Šešelj je na ročištu napao Haški tribunal kao "antisrpski tribunal" koji se opredijelio od samih početaka pa zato nije optužio nijednog hrvatskog političara a zaposlio je mnogobrojne Hrvate.

"Gdje god se okreneš - Hrvati", zaključio je Šešelj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: