Odluka Apelacionog vijeća
0

Više stotina hiljada eura za odbranu Vojislava Šešelja

Sarajevo-x.com
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Apelaciono vijeće Haškog tribunala donijelo je odluku prema kojoj se odobravaju sredstva za isplaćivanje Odbrane Vojislava Šešelja.

Na osnovu ove odluke, Odbrana Vojislava Šešelja, bivšeg predsjednika Srpske Radikalne Stranke (SRS) bi mogla dobiti više stotina hiljada eura.

Drugostepeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) odbilo je žalbu Ureda Registrara i podržalo stav Sudskog vijeća da se Šešelju, kojem se sudi za zločine počinjene u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, isplate troškovi Odbrane.

U oktobru 2010. godine Sudsko vijeće naložilo je Sekretarijatu Tribunala da Šešelju, koji se pred MKSJ/ICTY-om brani sam, do okončanja postupka daje finansijsku pomoć u visini do 50 posto svote koja se obično dodjeljuje “optuženima slabog imovinskog stanja”, što može iznositi i više stotina hiljada eura.

Ured Registrara žalio se da Sudsko vijeće nije imalo nadležnosti da donese odluku o finansiranju Šešeljeve Odbrane, međutim, Apelaciono vijeće je stava kako Vijeća “uvijek moraju voditi brigu o svim pitanjima koja utiču na fer i ekspeditivno suđenje”.

Odlukom Sudskog vijeća da se Šešeljevoj Odbrani isplati iznos u visini “do 50 posto svote koja se dodijeljuje optuženima slabog imovnog stanja”, prema mišljenju Registrara, napravljena je “teška greška”, s obzirom da Šešelj “kontinuirano odbija saradnju”.

Iako Apelaciono vijeće prihvata da je dužnost optuženog bila da dokaže da je slabog imovnog stanja, s obzirom da suđenje dugo traje, ipak i Registrar je imao dužnost da učini sve da riješi ovo pitanje.

“Uzimajući u obzir da je ovo pitanje nerazriješeno od oktobra 2003. godine i da je Sudsko vijeće iznijelo svoju brigu da to utiče na pošteno suđenje, kao i činjenicu da se Šešelj brani sam, Apelaciono vijeće smatra da je Registrar trebao poduzeti sve aktivnosti da riješi pitanje na pošten način”, stoji u odluci.

Šešelja Haško tužilaštvo tereti za progone, ubistva, mučenja, deportacije, premlaćivanja, namjerno uništavanje domova i religijskih objekata nesrpskog stanovništva od 1991. do 1993. godine na području BiH, Republike Hrvatske i Srbije.

Suđenje Šešelju počelo je krajem 2007. godine, ali se prvi put pred Sudom pojavio u februaru 2003., nakon što se predao. Tokom suđenja Šešelj se zastupa sam i uz pomoć pravnih saradnika.

Šešelj je 2006. godine od Registrara tražio da mu se nadoknade troškovi za pripremu Odbrane u iznosu od 6,3 miliona Američkih dolara, ali je ovaj zahtjev odbijen, nakon čega se on žalio Sudskom vijeću.

Odluka o isplaćivanju Odbrane, kako se navodi u rješenju Apelacionog vijeća, nije “konačna odluka Sudskog vijeća, već samo privremena mjera” dok ne dobiju potpune informacije kojima će moći ocijeniti finansijski status optuženog.