Haški tribunal
0

Šešelj prijeti da neće izvoditi odbranu zbog navodnih dugova

FENA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj, optužen za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te progon vojvođanskih Hrvata, zaprijetio je u četvrtak raspravnom vijeću Haškog suda (ICTY) da neće izvoditi odbranu ukoliko se ne riješi niz pitanja poput finansiranja njegove odbrane kojoj, kako tvrdi, Sud duguje 1,3 miliona eura.

Raspravno vijeće u srijedu je odbilo Šešeljev zahtjev za odbacivanje optužnice jer je ocijenilo, nakon što su tužioci završili svoj dio dokaznog postupka, da dokazi podupiru tvrdnje tužioca da je Šešelj huškačkim govorima poticao svoje dobrovoljačke snage na zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Šešelj je optužen da je zajedno s drugim sudionicima zločinačkog poduhvata predvođenog Miloševićem pokušao uspostaviti novu srpsku državu na dijelovima Hrvatske, BiH i same Srbije putem progona pod patronatom države, koji je uključivao ubistva, deportacije, zlostavljanja, pljačku i uništavanje imovine Hrvata i Muslimana.

Šešelj je najavio kako "neće izvoditi odbranu" ako se uz plaćanje troškova odbrane ne reguliše status njegovih pravnih savjetnika, ne prevedu još dvije njegove knjige na engleski, dostave tužilački dokumenti koji su mu oduzeti iz pritvora i zapečaćeni, kao i tužba tužioca iz 2005. za nepoštovanje suda koju su sudije odbacile, a da o postupku nije bio obaviješten.

"Bez toga ne mogu da spavam od radoznalosti", rekao je Šešelj. Ukoliko sudsko vijeće ne ispuni njegove uslove, Šešelj je kazao kako će jedino iskoristiti pravo na izvođenje uvodnih riječi odbrane.

"U tom slučaju zakažite mi uvodne riječi odbrane... ta četiri sata neću da se odreknem, samo nemojte slijedeće nedjelje jer mi dolazi supruga", kazao je sudskom vijeću Šešelj najavljujući da će odmah nakon toga prijeći na završnu riječ čime će se okončati suđenje.

Ukoliko vijeće ipak ispuni uslove, Šešelj je kazao kako će mu za pripremu odbrane trebati najmanje dvije godine te da namjerava izvesti oko stotinu svjedoka.

"Kako sam duplo pametniji i sposobniji od tužioca ne treba mi četiri godine kao njima, nego duplo manje", rekao je Šešelj, kojeg je predsjedavajući sudija prije toga izvijestio da popis svjedoka i dokaznog materijala mora dostaviti u roku od šest sedmica, a da bi prve svjedoke trebao izvesti najesen.