Razgovor za Klix.ba
42

Šerif Isović o problemu fiskalnih kasa: FBiH je uvela jedan od najlošijih modela fiskalizacije

Piše: A. D.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Akcija "Kasa", koja je prošle sedmice provedena u Sarajevu, dosta je privukla pažnju javnosti. Neki od uhapšenih u akciji su i vlasnici poznatih sarajevskih ugostiteljskih objekata, a tereti ih se za utaju poreza, tačnije da nisu prikazivali stvarni promet kroz fiskalne kase, da su promet umanjivali i na osnovu toga pravili lažne poreske prijave.

Tim povodom razgovarali smo s direktorom Porezne uprave FBiH Šerifom Isovićem.

Budući da je Porezna uprava u koordinaciji s Tužilaštvom zapečatila neke objekte osoba osumnjičenih za poreznu utaju, upitali smo ga za informaciju o tome.

"Radi se o aktivnostima koje Porezna uprava Federacije BiH poduzima u okviru svoje nadležnosti u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi Federacije BiH i drugim poreznim zakonima i podzakonskim aktima i u cilju istražnih radnji koje provode nadležni organi, u ovom trenutku ne mogu davati više informacija", kazao je Isović.

Serviseri fiskalnih kasa i politika

Isovića smo upitali i za informaciju o tome da li su serviseri fiskalnih kasa povezani s politikom.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

"Porezna uprava Federacije BiH nema saznanja, niti se upušta u analizu da li je porezni obveznik koji je predmet kontrole povezan s politikom i u svom radu nastoji da se prema svim poreznim obveznicima odnosi na jedinstven način. Aktivnosti koje poduzima Porezna uprava Federacije BiH u svom radu provode se u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi Federacije BiH i drugim zakonima i podzakonskim aktima i nemaju nikakve veze s politikom niti političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini", rekao je Isović.

Ipak, on naglašava da je ovo svakako jedan od važnih problema na koji ukazuje uprava.

"U posljednje tri godine više puta smo ukazivali na potrebu sveobuhvatne i nužne porezne reforme koja naravno uključuje i aktivnosti koje se tiču fiskalizacije. Naime, Federacija je uvela jedan od najlošijih modela fiskalizacije koji na izvjestan način daje povod za ovakve stvari. Dakle, ako imate loša zakonska i tehnička rješenja, i uz to još i ograničene kapacitete Porezne uprave i drugih kontrolnih organa, tada je nemoguće efikasno se suprostaviti ovakvim i sličnim pojavama. Stoga ponavljam da je postojeći sistem fiskalizacije neadekvatan, da su neophodna bolja sistemska rješenja i da su potrebne hitne izmjene ovog sistema fiskalizacije", rekao je Isović.

Dodao je da Porezna uprava nije nadležna da vrši kontrolu tehničkih i funkcionalnih osobina fiskalnih proizvoda, kontrolu fiskalnih sistema prilikom servisiranja i kontrolu rada ovlaštenih servisa i servisera.

"Porezna uprava je nadležna za kontrolu evidentiranja prometa preko fiskalnih sistema odnosno kontrolu podataka koji se putem terminala šalju Poreznoj upravi i kontrolu kod obveznika na prodajnom mjestu. To je evidentiranje prometa i izdavanje fiskalnih računa i reklamiranih fiskalnih računa klijentima od obveznika, posjedovanje primjeraka pisanih fiskalnih računa i pisanih reklamiranih fiskalnih računa izdatih klijentima od obveznika, posjedovanje i ažurno vođenje servisnih knjižica za fiskalne uređaje, posjedovanje i ažurno vođenje knjige dnevnih izvještaja, posjedovanje kontrolnih traka, sadržaj elektroničkog žurnala i drugih podataka u fiskalnom uređaju, kao i sva prateća dokumentacija i podaci o ovim kontrolama ukazuju na značajno nepoštivanje Zakona o fiskalnim sistemima. Naime, u ovim kontrolama smo utvrdili da 1.501 obveznik uopće nije imao istaliran fiskalni uređaj, a 4.787 obveznika nije vršilo evidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja. Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćeno je 3.315 objekata i izdata su 9.433 prekršajnih naloga s izrečenim novčanim sankcijama u iznosu od 23.372.162 KM", rekao je Isović.

Isovića smo upitali šta može najaviti u narednom periodu kada je riječ o ovim vrstama nadzora.

Nove mjere

"Kada je riječ o fiskalizaciji, ono što mogu najaviti je da će Porezna uprava Federacije BiH i u narednom periodu nastaviti poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Osnovni cilj Porezne uprave Federacije je pravedna, racionalna i efikasna naplata javnih prihoda pravilnom primjenom poreznih zakona i razvijanje koncepta dobrovoljnog prijavljivanja i plaćanja poreznih obaveza i smanjenje porezne evazije, borba protiv sive ekonomije i povećanje porezne discipline. Svoje aktivnosti ćemo posebno usmjeriti na porezne obveznike za koje, prema obavještajno-istražnim radnjama, postoje saznanja da na različite načine pokušavaju izbjeći poštivanje poreznih zakona i drugih podzakonskih akata", rekao je Isović.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Porezna uprava Federacije BiH će se, kaže on, nastaviti aktivno zalagati za korištenje preventivnih mjera, u što većem broju slučajeva, odnosno nastavit će poticati porezne obveznike da u što većoj mjeri vrše dobrovoljno prijavljivanje i plaćanje poreznih obaveza, konstantno ukazujući na činjenicu da je najsigurniji način poslovanja onaj u kojem svaki porezni obveznik svoje obaveze izvršava pravovremeno i u skladu sa zakonskim propisima.

"Kroz mnoge dosadašnje aktivnosti uprava je pozivala obveznike da svoj novac koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac troše na plaćanje kazni i kamata. Kao poreznom organu nama je veoma važno da potičemo razvoj porezne svijesti obveznika, a da kazne kao mjeru upotrijebimo ukoliko obveznik ne poštuje zakon i ako njegovo poslovanje nije u skladu sa zakonom. Upravo podaci o rastu javnih prihoda za koje je nadležna uprava svjedoče o aktivnostima Porezne uprave i poreznih obveznika koji su u 2018. godini uplatili 5.182.422.312 KM javnih prihoda za koje je nadležna uprava, što je za 1.385.873.722 KM ili za 36,5 posto više u odnosu na 2014. godinu i ovaj rast naplate javnih prihoda je znatno veći od rasta zaposlenosti koji je u ovom periodu iznosio 10,39 posto rasta prosječne neto plaće u FBiH koji je iznosio 6,11 posto", naglasio je Isović.

Budući da je javnost bila svjedok da su neposredno prije provođenja navedene akcije "Kasa" inspektori bili napadnuti i da im je prijećeno smrću, Isovića smo upitali koliko su česte ove pojave.

Napad na inspektore

"Ne, nisu tačne informacije da su u ovoj akciji inspektori bili napadnuti i da im je prijećeno prilikom vršenja službene radnje. Međutim, u prethodnom periodu u drugim inspekcijskim nadzorima inspektori Porezne uprave su se susretali s različitim neprijatnostima na terenu, od verbalnih prijetnji do fizičkih napada poreznih obveznika, zaposlenika ili trećih osoba koje se zateknu u objektu prilikom kontrola. Zbog takvih situacija ponekad je bila neophodna asistencija policije kako bi se postupak kontrole mogao u potpunosti završiti, a neki su uhapšeni i dalje procesuirani. Nerijetko se dešava da osim inspektora i zaposlenici koji rade u uredima ponekad budu izloženi verbalnim napadima i prijetnjama. O neprijatnostima i problemima s kojima se suočavaju zaposlenici uprave obavještavali smo javnost u cilju upozorenja da sprečavanje poreznog službenika u obavljanju službene radnje predstavlja krivično djelo", ističe Isović.

On je upozorio sve one koji silom sprečavaju ili nastoje spriječiti poreznog službenika u obavljanju službene radnje ili izvrše napad ili ozbiljnu prijetnju da će napasti poreznog službenika ili osobu koja mu pomaže u obavljanju službene dužnosti da će Porezna uprava protiv tih osoba poduzeti mjere u skladu s Krivičnim zakonom Federacije BiH.

"Međutim, unatoč svim tim neprijatnostima i različitim vrstama opasnosti kojima su izloženi prilikom inspekcijskih nadzora, porezni inspektori i zaposlenici nastoje svoj posao obavljati profesionalno i otkrivaju porezne obveznike koji na razne načine pokušavaju izbjeći plaćanje poreznih obaveza", zaključuje naš sagovornik.