BiH
302

Šepić: Vezati isplatu plaća zvaničnicima i državnim službenicima sa isplatom poticaja

FENA
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Senad Šepić (SDA) uputio je u proceduru inicijativu da Vijeće ministara BiH i entitetske vlade izrade i u parlamentarnu proceduru upute zakon kojim će obavezati i vezati isplatu plaća imenovanim i izabranim zvaničnicima i državnim službenicima sa obezbjeđivanjem isplate poticaja poljoprivrednicima u BiH.

Šepić je kazao Feni da je jedna od važnih grana u BiH razvoj poljoprivrede.

Naveo je da svakodnevno, posebno posljednjih dana, imamo ponovno proteste i nezadovoljstvo poljoprivrednika koje izražavaju blokiranjem cesta i traženjem svojih prava na ulici.

  • Podržavam zahtjeve poljoprivrednih proizvođača i poljoprivrednika u BiH, s obzirom da odnos prema obavezi koju je država ustanovila kad su oni u pitanju, nije ispravan - kazao je Šepić.

Istaknuo je da, ako se sve drugo može isplaćivati na vrijeme, onda se mora osigurati da se isplata poticaja poljoprivrednicima također isplaćuje na vrijeme.

  • Znamo šta znači poljoprivredniku dobiti sredstva koja mu je država obećala za poticaje u poljoprivredi na početku godine da bi mogao planirati svoju poljoprivrednu proizvodnju, ili ih recimo dobiti na kraju godine, kao neke zaostatke - kazao je Šepić.

Dodao je da to njima ništa ne znači u decembru, da im neko da sredstva zato što je prošla sezona sjetve, žetve, berbe.

  • Smatram da se na jedan takav način mogu odgovorni ljudi u vladama uozbiljiti, jer ako mogu osigurati sebi plaće i plaće državnim službenicima, u isto vrijeme trebaju da se brinu i o tome kako će osigurati poljoprivrednicima poticaje na vrijeme. Na ovaj način bi smo izbjegli u narednom periodu probleme kakve trenutno imamo - kazao je Šepić.

On vjeruje da će vlade na svim nivoima vrlo brzo razumjeti koliko je važna jedna ovakva inicijativa.

  • Isto tako, ovo o čemu govorim su stvari koje su podržali i koje zahtijevaju i predstavnici poljoprivrednika na nivu cijele BiH. Vjerujem da na ovaj način možemo svi imati koristi - kazao je Šepić.

Naveo je kako očekuje da Vijeće ministara BiH i entitetske vlade hitno razmotre ovu inicijativu i da upute u parlamentarnu proceduru ovakav zakon.

  • Ukoliko to ne urade oni do poslije godišnjih odmora, ja ću biti spreman da takav zakon predložim u Parlamentarnoj skupštini BiH, a isto tako da pozovem neke od kolega u entitetskim parlamentima da to urade na tim nivoima - kazao je Šepić.

Dodao je da je Predstavnički dom državnog parlamenta na jučerašnjoj sjednici usvojio i zaključak koji je on predložio da se zaduži Vijeće ministara BiH da u saradnji sa entitetskim ministarstvima izradi i u Parlamentarnu skupštinu BiH dostavi informaciju o mogućnostima osiguravanja penzijskog i zdravstvenog osiguranja poljoprivrednim proizvođačima u BiH.