{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šepić: Reforme i provođenje EU agende ne mogu čekati

F
13.10.2015. u 10:14
53
6
Šepić: Reforme i provođenje EU agende ne mogu čekati
53
Šepić: Reforme i provođenje EU agende ne mogu čekati
Foto: Arhiv/Klix.ba
Parlament Bosne i Hercegovine je ogledalo političkih odnosa u zemlji. Vidljivo je da se presporo donose odluke i zakoni koji bi nas približili standardima EU. Vijeće ministara treba diktirati tempo, no i ono je očito opterećeno različitim vizijama kako ova zemlja treba izgledati u budućnosti, izjavio je u intervjuu za Magazin Start BiH zastupnik SDA u parlamentu BiH i predsjedavajući Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.
Istaknuo je da reforme i provođenje "EU agende ne mogu čekati".

"Problem stabilne većine je prisutan i sve to skupa otežava rad i Vijeća ministara BiH i parlamenta BiH. Moramo prihvatiti realnost i složenost političkih odnosa, ali ono što možemo iskoristiti jeste pozitivna energija od međunarodne zajednice, naročito od vodećih zemalja EU, Njemačke i Velike Britanije. Tu vidim šansu, ali nju ćemo iskoristiti samo ako s deklarativne pređemo na stvarnu realizaciju naših obaveza i potpisanih akata", kazao je Šepić.

Po njegovim riječima to je ozbiljan i težak posao i potrebno je na toj osnovi okupiti političke snage na svim nivoima u BiH, naročito u Vijeću ministara i parlamentu BiH. Također je naveo da je važeće izborno zakonodavstvo loše te velika prijetnja demokratskom sistemu i demokratskim institutima koji bi trebali štititi interese države i naših građana.

"Ono se također mora mijenjati, ali imajući u vidu dosadašnje stavove, to će teško ići. Zato sam mišljenja da se trebamo baciti na posao koji možemo završiti i na koji smo se svi u BiH obavezali, a to je Evropska agenda", rekao je Šepić.

Odgovarajući na pitanje hoće li BiH iskoristiti šest mjeseci predsjedavanja Vijećem Evrope Šepić je kazao da jeste i hoće.

"To je ocjena najviših zvaničnika VE i EU institucija. Ovo je sjajna prilika za promociju naše zemlje i drago mi je da postoji konsenzus unutar BiH da tu priliku maksimalno koristimo", kazao je zastupnik SDA u parlamentu BiH i predsjedavajući Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: