BiH
4

Šepić: Imamo podršku prijatelja u Evropi, ali posao u BiH mi moramo raditi

FENA
Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine (PS) BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (VE) razgovarali su danas u Sarajevu s izvjestiocima Parlamentarne skupštine VE koji borave u posjeti BiH.
  • Ono što je bilo jedno od osnovnih zapažanja izvjestilaca jeste da stvari u BiH, prema njihovom mišljenju, ne idu potrebnim tempom kakav bi trebao biti u BiH - kazao je Feni nakon sastanka predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH Senad Šepić.

Naveo je da je on, kao predsjedavajući Delegacije, također diskutovao, "želeći da potaknemo i da ubrzamo institucije u BiH na svim nivoima da brže ispunjavaju uvjete iz reformske agende i da se brže krećemo ka evropskoj perspektivi“.

  • Mislim da imamo podršku naših prijatelja u Evropi, ali da posao kojeg imamo u BiH moramo raditi mi. Danas sam to jasno rekao izvjestiocima. Ali, također očekujemo da i međunarodna zajednica, u ovom slučaju Vijeće Evrope kao i EU, preuzmu odgovornost da nam pomognu u jačanju institucija i kapaciteta države u onim oblastima koje jesu proizvod Dejtonskog mirovnog sporazuma - rekao je Šepić.

Vjeruje da će ta podrška i jači angažman predstavnika međunarodne zajednice na pružanju pomoći u bržem pokretanju procesa na evropskom putu u narednom periodu biti veći.

Šepić je kazao da je danas održan i sastanak članova Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope na kojoj su razgovarali o akivnostima i djelovanju članova Delegacije kao i aktivnostima u pripremi za naredno zasjedanje.

Podsjetio je da Delegacija BiH ima pet stalnih članova i pet zamjenskih članova.

  • Prema odluci Kolegija, zbog racionalnosti troškova kao i ozbiljnosti pristupa u Strazburu, pet stalnih članova učestvuje u stalnom radu, oni su stalni članovi komiteta i Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, dok zamjenski članovi mijenjaju stalne članove u slučaju njihove odsutnosti. Mi smo dosad, od kada je imenovana Delegacija, imali više radno-konsultativnih sastanaka na kojima smo dogovarali zajednički pristup BiH - kazao je Šepić.

Po njegovim riječima, ono što je važno je da BiH ima u potpunosti svoj jedinstven glas i jedinstven pristup na nivou Vijeća Evrope.

Šepić ističe da stalni članovi Delegacije aktivno učestvuju u radu i da dosad nije bilo nikakvih problema u donošenju političkih odluka unutar Delegacije.

  • Sve smo odluke donosili jednoglasno. U zadnje vrijeme nam pravi neku vrstu nesporazuma želja pojedinih zamjenskih članova da i oni, uprkos tome što stalni članovi putuju na zasjedanja, također dobiju pravo da putuju u Strazbur na zasjedanja. To nije stvar koja se tiče direktno Delegacije. Ako Parlamentarna skupština i Kolegij odluče da svi mogu putovati, neka svi putuju - kazao je Šepić.