{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šepić: Vijeće ministara BiH tajno (ne)usvaja mehanizam koordinacije

F
28.8.2015. u 11:44
71
1
Šepić: Vijeće ministara BiH tajno (ne)usvaja mehanizam koordinacije
71
Šepić: Vijeće ministara BiH tajno (ne)usvaja mehanizam koordinacije
Poslanik u Parlamentu BiH i direktor Političke akademije SDA Senad Šepić navodi na svom blogu da je kao direktno izabrani predstavnik građana BiH u tom parlamantu obavezan i slobodan da traži od svih u ovoj zemlji da svoje zadatke izvršavaju što bolje, da to rade odgovorno i transparentno i o tome redovno izvještavaju i parlamente i javnost naše zemlje.
"Dok ove sedmice EU i zemlje zapadnog Balkana u Beču dogovaraju infrastrukturne projekte za narednih 15 godina, koji će transformisati region i stvoriti potencijal za ekonomski i društveni razvoj, stabilnost i prosperitet regiona, u zadnjih par dana mediji nas bombarduju (polu)informacijama o usvajanju odluke o mehanizmu koordinacije u EU pitanjima. Usvajanje ovog mehanizma uvjet je za bh. aplikaciju za članstvo u EU", podsjeća Šepić .

Dvije stranke, jedna vladajuća i druga opoziciona, kako dodaje, plaše nas gromoglasnim najavama kako se u odluci o koordinacionom mehanizmu radi o ''promjeni ustava'' i ''podržavljivanju kantona''.

"Oni koji su, navodno, ovu odluku usvojili šute. Ili kažu kako će javnost biti informirana tek onda kada sve bude gotovo!? BiH neće postati punopravnom članicom EU i razvijenom, zdravom i ekonomski jakom demokratijom i tržišnom ekonomijom, ako se Vijeće ministara BiH i druge vlade u ovoj zemlji nastave kriti iza zatvorenih vrata i sve važne odluke budu donosili bez otvorene komunikacije s građanima i izabranim parlamentarcima ove zemlje", dodaje Šepić.

Ali, da bi se to dogodilo i parlamenti u ovoj zemlji ne smiju svoju ulogu nastaviti da ispunjavaju kroz tri koraka: imenovanje vlada, glasanje za zakone koje vlade dostave i primanje plate.

"Kao što je to u srijedu uradila Komisija za evropske integracije PS BiH, koja je odbila moj zahtjev da izabrani parlamentarci budu, barem, kvartalno informirani o (ne)napretku koji su Vijeće ministara BiH i druge vlade u zemlji napravile na ispunjavanju uvjeta za punopravno članstvo BiH u EU. Ili kako je jučer uradio Predstavnički dom kad je odbio prijedloge da najmanje svaka dva mjeseca imamo na sjednici Parlamenta obaveznu tačku dnevnog reda o Izvještaju o realizaciji Akcionog plana o ispunjavanju obaveza iz Reformske agende za EU, na koju smo se svi, jednoglasno, početkom godine, pred visokim evropskim zvaničnicima obavezali", navodi Šepić.

Dodaje da je "Komisija u srijedu bila fokusirana na rasprave o tome da li će u Sekretarijatu komisije biti zaposlena jedna ili više dodatnih osoba. Iz ili izvan Sekretarijata PSBiH. I da li će ta osoba poznavati engleski jezik i osnove evropskih integracija? A jučer na sjednici Parlamenta, najvećim dijelom na dosadašnje korake, zašto se i kako došlo do ovakvog teksta Agende, ko je posebno zaslužan, ko zaslužniji, zašto su parlamentarci zadnji kojima se dostavlja ovaj tekst, nakon što je završeno sve... Malo, skoro nimalo o tome, kako dalje i šta učiniti da se propusti iz prethodnog perioda više ne dešavaju".

"Pitam se samo šta će taj sekretarijat raditi i čiji rad će nadgledati ako parlamentarci nisu redovno informirani o koracima koje Vijeće ministara BiH i druge vlade u BiH čine. Do danas nije bilo ozbiljne spremnosti i transparentnosti ni za raspravu o mehanizmu koordinacije. Valjda će se o istom raspravljati tek kada sve bude gotovo?", piše Šepić na svom blogu.

"Mogao bih iskoristiti ovu priliku i kritikovati sadržaj navodne odluke koja (ni)je usvojena, ali neću. Jer želim prije svega da nacrt te odluke i pročitam. On bi morao biti javno dostupan svima, jer samo tako možemo imati otvorenu i argumentiranu raspravu. U ovom trenutku mogu samo s građanima BiH podijeliti svoje razmišljanje o koordinacionom mehanizmu", navodi Šepić.

Napominje da nam je mehanizam potreban zato što u proteklih nekoliko godina BiH nije bila u stanju iskorisiti sva finansijska sredstva koje nam je EU stavila na raspolaganje, niti usvajati standarde koji bi ojačali i razvili zemlju. Također, da različiti nivoi vlasti nisu bili u stanju, u okviru trenutnih kanala komunikacije i susreta, dogovoriti zajedničke (državne) strategije za razvoj pojedinih sektora za koje EU nudi finansijsku podršku.

Dodatno je potreban, piše Šepić, i zbog činjenice da u razgovorima s predstavnicima EU država BiH, kao strana u razgovorima, sa svim svojim entitetima, distriktom i kantonima, nije bila u stanju da ima jedinstvenu poziciju oko usvajanja EU standarda.

Šepić naglašava da nam je iz ovih razloga potreban efikasan mehanizam koordinacije koji će sve relevantne aktere, koji u okviru svojih ustavnih nadležnosti odlučuju o pitanjima vezanim za EU put, dakle od kantona do države, od pitanja obrazovanja i poljoprivrede do pravosuđa, dovesti za jedan sto. Na kome bi onda trebali razgovarati argumentima, praviti kompromise i dogovarati se o pitanjima važnim za EU put naše zemlje.

"Što sada sasvim sigurno ne rade dovoljno. Mnogi od aktera se između sebe ne poznaju, a neki ni ne žele upoznati. Mehanizam koordinacije bi trebao biti i što jednostavniji, ali kako, kada mora uvažavati ustavnu strukturu naše zemlje", napisao je Šepić.

Nakon mnogo godina provedenih u politici BiH i nakon godina direktnog angažmana na EU pitanjima Šepić napominje da je od mehanizma koordinacije ipak važnije postojanje političke volje za napredak na EU putu i razvoj političke kulture dogovora i kompromisa.

"Kao što su to nedavno kantonalne, entitetske i državne vlasti pokazale u slučaju izvoza mlijeka. Ili transportne politike. I kao što bi morale uraditi kada su u pitanju energetska i poljoprivredna politika. Ovdje govorim o nužnosti promjene načina na koji gledamo i vodimo politiku. U protivnom će svi oni koji (bilo kakav) mehanizam koordinacije vide kao mogućnost blokade i usporavanja EU puta BiH biti upravu. Ali BiH je blokirana i sada, a njen put je usporen. A moramo naprijed", navodi na svom blogu Senad Šepić, poslanik u Parlamentu BiH i direktor Političke akademije SDA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: