Christiane Amanpour za ABC News
0

Senator McCain ne želi dopustiti "bosanski genocid" u Siriji

Sarajevo-x.com
Senator John McCain
Senator John McCain
U snažnom i hrabrom potezu, senator John McCain je pozvao SAD da preuzmu vodstvo u zaštiti nevinih civila koje svakodnevno masakriraju pripadnici sirijske vojske te da ne dopusti da se dešava ono što se '90-ih dešavalo u Bosni i Hercegovini.

"Vrijeme nam prolazi. Assadove snage marširaju u svom pohodu. Pružanje vojne pomoći slobodnoj sirijskoj vojsci i drugim opozicionim grupama je potrebno, ali to samo po sebi neće biti dovoljno da se zaustavi pokolj i spase nevini životi. Jedini realan način da se to učini je uz podršku stranaca iz zraka", dodao je McCain.

Christiane Amanpour tvrdi da je McCain podržao ideju o pokušaju pomoći sirijskim snagama opozicije prošlog mjeseca u intervjuu koji je radila za World News. Sada McCain kritikuje Obaminu administraciju koja izbjegava rizik, a nada se najboljem za Siriju u trenucima kada se okrutnost Bashara al-Assada povećava.

Ipak, Bijela kuća kaže da nema planove preuzeti nešto po pitanju McCainovog poziva na pomoć Sirijcima.

"Dijelimo njegovu zabrinutost i ogorčenje zbog svega što se događa", kaže visoki dužnosnik Obamine administracije.

"Također smo zabrinuti da će vojna intervencija dodatno ubrzati sukob na terenu i pogoršati humanitarnu situaciju bez zaustavljanja nasilja koje sirijski režim čini protiv svog naroda".

Zvaničnik kaže da Sjedinjene Američke Države žele vršiti pritisak na Assadov režim. No, McCain i sve više američkih saveznika govore nam da pritisak jednostavno ne funkcioniše. McCain je čak ukazivao na krvoproliće u Sarajevu i širom Bosne i Hercegovine tih '90-ih godina u režiji režima Slobodana Miloševića te je današnju situaciju u Siriji poredio sa Bosnom.

„Ja sam bila tamo i izvještavala iz ratnog Sarajeva. Dvadeset godina poslije, iste sile koje su odbijale intervenisati u Bosni izbjegavaju pomoći Siriji, izbjegavaju riječ genocid“, napisala je Amanpour u svom tekstu i dodala

„Kao što svi znamo, nakon nekoliko desetaka hiljada mrtvih, uključujući i Srebrenicu, najgori pokolj u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, SAD su napokon intervenisale s NATO saveznicima, okončale rat i pokrenule mir koji se do danas održao“

Amanpour kaže kako Sirija nije Bosna i Hercegovina ili Libija. Ali u Siriji danas, baš kao prethodno u tim zemljama, teško naoružana vojska opsjeda i ubija obične civile i pobunjenike bez oružja. Baš kao u Bosni, sirijskim pobunjenicima i opoziciji je uskraćeno pravo na samoodbranu zbog straha od ubrzanja i pogoršanja konflikta.

„Baš kao u Bosni, SAD i njeni saveznici nisu mogli intervenisati, jer je to bio građanski rat i sve snage su bile jednako krive, iako se znalo ko je agresor. To se isto događa u Siriji, SAD i saveznici 'ne znaju' ko je agresor, kome pomoći i koga naoružati“, tvrdi Amanpour.

Senator McCain je glasno zatražio pomoć, jer se situacija više ne može ignorisati. On je pozvao Obamu radi "pomoći iz zraka", kako Assad ne bi uspio u onome što je počeo.