Senat UNSA: Odluka o obustavi nastave na Medicinskom fakultetu je nezakonita i neustavna

Senat UNSA: Odluka o obustavi nastave na Medicinskom fakultetu je nezakonita i neustavna
8
A. P.
6.11.2019. u 16:16
23
komentara
8

dijeljenja
1/5 Foto: D. S./Klix.ba
2/5 Foto: D. S./Klix.ba
3/5 Foto: D. S./Klix.ba
4/5 Foto: D. S./Klix.ba
5/5 Foto: D. S./Klix.ba
Senat Univerziteta u Sarajevu na današnjoj 19. vanrednoj sjednici donio je pet zaključaka o obustavi nastave za studente medicine, stomatologije i zdravstvenih studija na Kliničkom centru u Sarajevu koja je uslijedila proteklih dana kao posljedica sukoba i neriješenih pitanja Rektorata Univerziteta u Sarajevu i rukovodstva Kliničkog centra u Sarajevu.
Senat Univerziteta u Sarajevu smatra da je svaka odluka o obustavi nastavnog procesa od rukovodioca fakulteta i/ili vijeća ne samo nezakonita već i neustavna, jer se njome, kako ističu, protivno Zakonu o radu i Ustavu BiH, Ustavu FBiH i Ustavu KS krši ustavom i zakonom zagarantovano pravo zaposlenika na rad i studenata na obrazovanje.

"Odluka Vijeća Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu broj: 01-4-DK-7258/19 od 24. 10. 2019. godine o hitnoj obustavi izvođenja nastave na svim ciklusima studija i svim fakultetima Vijeća Grupacije medicinskih nauka je nezakonita, jer odredbe člana 135. Zakona o visokom obrazovanju i odredbe člana 104. Statuta Univerziteta u Sarajevu, kao ni druge odredbe Zakona i Statuta ne daju ovlaštenje Vijeću Fakulteta da samostalno donosi odluku o obustavi izvođenja nastave. Odluka iz tačke 2. ovog zaključka je nezakonita i zbog formalnih nedostataka, jer je potpisana od strane neovlaštene osobe", naveli su u zaključku.Senat je zadužio predsjedavajućeg Vijeća Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu da ovu odluku stavi van snage i da se odmah nastavi izvođenje nastave, kao i da se "konačno obezbijedi da na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu funkciju dekana vrši osoba koje je na to ovlaštena prema odredbama člana 154. tačka 11. Zakona o visokom obrazovanju, sve do izbora vršioca dužnosti dekana".

"Ove zaključke potrebno je proslijediti Skupštini Kantona Sarajevo, Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Studentskom parlamentu Univerziteta u Sarajevu sa zahtjevom da se Osnivač, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo hitno odredi prema stanju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u skladu sa svojim obavezama", naveli su u saopćenju za javnost Senata UNSA.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...