Ogorčeni odnosom
35

Čavaljuga: Uprava UNSA nas želi uništiti, ali studenti neće ispaštati

M. N.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu Semra Čavaljuga kazala je kako sadašnja uprava Univerziteta u Sarajevu želi uništiti ovaj fakultet na različite načine i da mjesecima trpe grube napade na dignitet ustanove, a njihovo osoblje se diskriminira i onemogućava u napredovanju. Poručila je da studenti neće ispaštati.

Na današnjoj konferenciji za novinare istakla je kako studenti Medicinskog fakulteta imaju redovnu nastavu, ali da je nastavni proces obustavljen za predmete koje predaju njihovi profesori i asistenti na drugim fakultetima, kao što su Stomatologija, Farmacija i Zdravstveni studiji.

Poručila je kako niko od studenata neće biti oštećen za znanje te da će se nastava izvoditi u punom obimu i nadoknađivati prema potrebama.

Čavaljuga je kazala kako je jedna od tačaka današnje vanredne sjednice Senata UNSA izbor u akademska zvanja po materijalu medicinskog fakulteta sa sedme redovne sjednice Vijeća fakulteta, o čemu se ranije govorilo jer su, ističe, zaustavljeni izbori u nastavna zvanja za nastavnike Medicinskog fakulteta, jer rektor nije želio priznati potpis dekanese, iako odluku za ovakve stvari donose timski u vijeću.

"U prethodnom periodu smo upozoravali na različite napade i pritiske koji su vršeni na nas. Izmišljaju se razne situacije, konstruišu velike afere kako bi rektor mogao istupati u javnost, što predstavlja kontinuirane i grube napade na dignitet Medicinskog fakulteta i diskriminaciju našeg osoblja. Nastavno osoblje ovog fakulteta radi najviše na UNSA. Izvode nastavu, ne samo za studente Medicinskog fakulteta, već za studente iz cijele medicinske grupacije, izuzev Veterinarskog fakulteta, što je naša tradicija od osnivanja. Ukazujemo na problem da naši nastavnici i asistenti rade preko norme, a nisu plaćeni za to iako smo jedan od fakulteta koji ostvaruje najveću zaradu u UNSA, ne samo u pogledu nastave, već i u pogledu dijagnostičko-istraživačkih aktivnosti", kazala je Čavaljuga.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Naglasila je kako su neki od njihovih nastavnika docenti s najmanje 15 godina iskustva u radu, koji rade kao vanredni profesori, a redovni imaju više od 20 godina radnog iskustva u obrazovanju, pisanja knjiga, mentorstva, kontinuirane edukacije itd. Problem je, kako kaže, što su neki od njihovih redovnih profesora već vremešni, a rade četiri puta više od zakonom propisane norme, što je pogubno za fakultet te se na taj način tendenciozno uništava razvoj i potencijal fakulteta za napredak, što je moralno nedopustivo.

Iznijela je podatke kako njihovo nastavno osoblje na Medicinskom fakultetu izvodi oko 80.000 sati nastave godišnje za oko 1.300 studenata, na Stomatološkom fakultetu 3.600 sati za oko 500 studenata, na Zdravstvenim studijima 1.400 sati za oko 250 studenata, a na Farmaceutskom oko 900 sati za 120 studenata. Međutim, budžet se pravi na način da se gleda broj studenata po fakultetu u smislu da se za njih "pikaju" samo studenti s Medicinskog fakulteta, ali se ne uzimaju u obzir studenti s drugih fakulteta kojima predaju.

"Ne možemo da dobijemo novac, ne samo za materijalne troškove kao što su struja, voda itd. Mi tradicionalno finansiramo zanavljanje opreme, a nikada nijedan od tih fakulteta nije učestvovao u nabavci mikroskopa, epruveta i svega što trošimo za njihovu nastavu kako bi bila jednako kvalitetna kao i našim studentima. Kako smo prešli na trezor, sva naša sredstva su postala budžetska i ne možemo da dobijemo ni za obično zanavljanje kompjutera, projekata, mikroskopa - ničega. Jedva možemo da finansiramo za svoje studente", kazala je dekanesa.

Istakla je da će ovim modelom profesori na Stomatološkom fakultetu biti preplaćeni, a na Medicinskom fakultetu potplaćeni. S druge strane, rektor i Vlada KS neće da odobre upošljavanje novih asistenata doktora medicine za obrazovanje nadolazećih generacija i doprinesu podmlađivanju, iako je prosječna dob nastavnog osoblja više od 50 godina.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"O ovome su upoznati i premijer i ministri finansija i obrazovanja. Rektor raspolaže javnim novcem tako da u službu Rektorata zapošljava nesuvislu administraciju koja dovodi do haosa i na našem fakultetu. Prema zakonskim normama koje mi nismo donijeli potrebno nam je više od 100 novih ljudi samo za nastavu na Medicinskom fakultetu. Zapošljavanje neće niko da odobri, a prekovremeni rad i normu neće da plate pa zato neprestano izmišljaju i konstruišu afere usljed jalovog tumačenja zakona i slobodne rektorove interpretacije. O akademiji diskutuje, izvinit ćete, nekompetentna politika i tendenciozno se ruši ustanova od vitalnog značaja za našu državu", rekla je.

Poručila je da sve odluke na fakultetu donosi vijeće koje ima više od 140 nastavnika od kojih je 135 s doktoratom medicinskih nauka, a ogromna većina ima i specijalizacije ili čak subspecijalizacije. Oni je, kaže Čavaljuga, kontinuirano biraju za dekanesu dok je rektor nezakonito smjenjuje, što je utvrdila i inspekcija.

Optužila je rektora da je kriv jer nije potpisan ugovor između fakulteta i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu o nastavnom procesu, a oni ne žele da rade nezakonito.

Dekani ostalih fakulteta koji imaju medicinske predmete poručili su na sastancima da su saglasni da se pronađe način kako da se nastavno osoblje Medicinskog fakulteta plati za njihov angažman na drugim fakultetima.

"Mi ne stajemo i želimo biti još bolji, a nama ne daju da radimo i pokušavaju nas uništiti", zaključila je Čavaljuga.