BiH
0

Semir Halilović: Zašto je Alispahić šutio 20 godina?

Klix.ba
Semir Halilović
Semir Halilović
U povodu intervjua koji je portalu Klix.ba dao bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine i direktor Agencije za istrage i dokumentaciju (AID) Bakir Alispahić, a u kojem je govorio i u neriješenim ubistvima u BiH, oglasio se Semir Halilović, sin prvog generala Armije RBiH Sefera Halilovića.

Mediha Halilović i Edin Rondić, majka i daidža Semira Halilovića stradali su pod nerazriješenim okolnostima u opkoljenom Sarajevu.

Alispahić je za Klix.ba rekao da "vjeruje da je došlo krajnje vrijeme da se javnosti saopći ko su izvršioci i nalogodavci ubistava Nedžada Ugljena, Joze Leutara, supruge Sefera Halilovića Medihe, njenog brata Edina i drugih".

Halilović ističe da je tema političkih ubistava otvorena već preko dvadeset godina, baš onoliko koliko Alispahić o tome šuti.

"Želim podsjetiti javnost u BiH da je Alispahić bio ministar unutrašnjih poslova Republike BiH u vrijeme kada su neki pripadnici jedinice 'Ševe' vršili politička ubistva u opkoljenom Sarajevu te da je Služba državne bezbednosti (SDB), kojoj su "Ševe" pripadale, bila direktno pod Alispahićevom policijskom komandom. Međutim, to tada Alispahića nije interesovalo, kao ni onda kada je postao direktor AID-a s kojeg je najuren nakon desanta američko-francuskih vojnih snaga na Pogorelicu gdje su zatečeni papiri o planovima za kompromitaju Muhameda Filipovića i Adila Zulfikarpašića, prijetnjama Miri Lazoviću i slično", saopćio je Halilović.

Nadalje, podsjeća da su iz MUP-a pod Alispahićevom komandom nestale fotografije s mjesta događaja, kao i geleri bombe postavljene pod balkon porodice Halilović, što je, prema Haliloviću, Alispahić očito "zaboravio", kao i ono da je upravo on potpisao rješenje kojim se naložilo bjesomučno praćenje i diskreditovanje generala Sefera Halilovića.

"To je, na kraju, rezultiralo pokušajem ubistva cijele porodice Halilović i smrću dva njena člana. Alispahić i njegov prijatelj Enver Mujezinović su ovaj posao uradili skupa sa Fikretom Muslimovićem i Nedžadom Ugljenom pa je danas svima jasno zašto su Ugljen i Nedžad Herenda nastradali - jer su proveli političku naredbu atentata na Halilovića, ali Alispahić to ne može javno da kaže jer bi sam sebe inkriminisao", istakao je Halilović, te dodao:

"Javnosti treba saopštiti i to da je Alispahić autor izjave, date Tužilaštvu Kantona Sarajevo, da je general Halilović sam sebi podmetnuo bombu pod terasu, što je ravno Karadžićevim tvrdnjama da smo mi u opkoljenom Sarajevu sami sebe ubijali na Markalama i drugim stratištima. Ovakva Alispahićeva izjava dovoljno govori u kojoj se školi on školovao, a njegovo čišćenje iz SDA je obična seljačka buna jer iz te stranke istjeruju jednog mračnjaka, dok drugog, Fikreta Muslimovića, ostavljaju uz predsjedničke papuče. Alispahiću je, naime, postalo sasvim jasno da će on kraj 2014. godine, ako Bog da, dočekati u istražnom zatvoru gdje će imati prilike da odgovara na suštinska pitanja o političkim ubistvima, baš kao i Kemal Ademović koji se ne tako davno zaplakao govoreći da ga je izdao Predsjednik".